Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ericsson ger utdelning nästa år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-06

– Ericssons sparpaket är avslutat. Nu kan vi sikta framåt och för Ericsson har krisen inneburit att vi stärkt vår position på alla viktiga marknader, sade Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg på tisdagens välbesökta bolagsstämma.

Cirka 2800 aktieägare fick ta del av ”Svanberg” show, med storbilds-tv och gott om framtidsoptimism.

Utanför stämmolokalen må turbulensen vara livlig efter Nokias vinstvarning. Även om ingen i Ericssons ledning ville kommentera konkurrentens läge, kunde Svanberg ändå inte låta bli att i sitt tal till aktieägarna konstatera:

– Vi ser nu att samarbetet med Sony i Sony Ericsson är rätt. Vi får varje dag nya positiva besked.

Aktieutdelning

Aktieägarna som under året kunnat glädja sig åt en kraftig återhämtning av aktien, ville gärna höra mer positiva tongångar och Carl-Henric Svanberg levererade.

Stärkta positioner på alla marknadsområden, en kassa på 27 miljarder, skuldfrihet, genomfört sparprogram, fortsatt fokus på kostnader och som grädde på moset–aktieutdelning.

– Vår ambition är att vi till nästa år ska ha ett resultat som gör det möjligt för styrelsen att föreslå aktieutdelning, sade Carl-Henric Svanberg.

– Vi kommer att fortsätta ha järnkoll på utgiftssidan och kan naturligtvis aldrig utesluta framtida personalförändringar, men då för att bli effektivare, fortsatte han.

Läge att sluta

I samband med stämman avgick vice koncernchefen Per Arne Sandström efter att ha varit den som i praktiken genomfört sparpaketet. 107000 anställda har blivit knappt 50000 och företaget har sänkt sina kostnader med en halv miljard i veckan under 100 veckor.

– Det finns inget bättre läge än nu att sluta, sade Sandberg, som siktar på en lugnare roll som styrelseproffs.

Det fanns hopp om en snabbt genomförd stämma eftersom alla stora frågor avgjorts i förväg. Den stora rösträttsförändingen mellan A och B-aktier, fortsättningen på anställdas och chefers bonusprogram och ledningens arvoden.

Långbänk

Men stämman drog ut på tiden. Inte bara för att före detta anställda med aktier ville prata om allt från etik till organisationsmodeller, med högljudda krav på tidsbegränsade inlägg från åhörarna som följd.

Ledningen själv bäddade för långbänk genom timslånga redovisningar av revisionsarbete och styrelsens arbetsgrupper. Det var tydligt att det senaste årets debatt om hur företag leds i Sverige hade satt sina spår. Aktiespararnas representant Lars Milberg vädjade:

– Debatten borde fokusera mer kring vad företaget verkligen gör och dess affärer, sade han.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln