Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nytt räntebesked från Riksbanken: Oförändrad

Uppdaterad 2017-07-05 | Publicerad 2017-07-04

Under morgonen kom Riksbanken med ett nytt räntebesked.

Den rekordlåga styrräntan på −0,5 procent lämnas oförändrad.

– Allt tyder på att räntan inte kommer att bli lägre, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Stefan Ingves och Riksbanken tror inte på fler räntesänkningar.

Som väntat behåller Riksbanken den rekordlåga styrräntan på −0,5 procent. Först i mitten av 2018 väntas styrräntan höjas, vilket är samma besked som vid Riksbankens senaste räntebesked i april.

Stark konjunktur

Riksbanken skriver i en kommentar att konjunkturen i Sverige är stark och att inflationen närmar sig målet på 2 procent. Men man bedömer att det fortsatt krävs en expansiv penningpolitik för att stabilisera inflationen runt 2 procent.

Det är nu något mindre sannolikt än tidigare att Riksbanken sänker räntan den närmsta tiden. Det här på grund av att inflationen den senaste tiden blivit något högre än väntat, samt att riskerna i omvärlden bedöms ha minskat.

– Det har tagit tid att få upp inflationen och det har krävts oerhört mycket penningpolitiskt stöd för att åstadkomma detta. Det är alldeles för tidigt att tala om att vi ändrar penningpolitiken, säger Riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson tolkar beskedet som att räntebotten nu är nådd.

– Allt tyder vad jag kan se på att räntan inte kommer att bli lägre. För alla med bolån är det viktigt att förstå hur det blir med en annan ränta, säger hon i Aftonbladet TV.

”Spara redan nu”

Hon uppmanar bolånetagare att räkna ut vad en ränta på fem procent skulle innebära i ökade räntekostnader.

– Om räntan stiger från två till fem procent innebär det 5 000 kronor mer i månaden. Det bästa är om man redan nu kan spara undan de pengarna för att klara högre boendekostnader längre fram, säger hon.

Riksbanken utesluter dock inte ytterligare sänkningar av räntan. Så här skriver man:

”Direktionen har, precis som tidigare, beredskap att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet.”

Många vill binda

Enligt en mätning från Aftonbladet/Inizio funderar mer än var tionde bolånetagare att binda hela eller delar av sina lån det kommande året. En klok strategi, menar Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

– Hushållen har väldigt stora lån idag och är därmed väldigt räntekänsliga. Även en liten uppgång slår hårt mot räntekostnaderna. Att folk därför överväger att binda sina lån tycker jag är sunt, säger han i Aftonbladet TV.

Riksbanken konstaterar precis som tidigare att den expansiva penningpolitiken och den låga styrräntan ökar riskerna med hushållens stigande skuldsättning. Därför anser man att ytterligare åtgärder inom bostads- och skattepolitiken krävs för att den svenska ekonomin ska vara långsiktigt hållbar.

Köpet av statsobligationer fortsätter enligt beslutet från april. Vid slutet av året kommer de totala köpen att uppgå till 290 miljarder kronor.

Följ ämnen i artikeln