Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Elpriset rusar – stiger med 388 procent

Kraftig uppgång – men endast tillfälligt

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-22

Elpriserna rusar under tisdagen.

I norra Sverige är de upp nästan 400 procent, visserligen från låga nivåer.

Nu ökar oron för att Ukrainakrisen kan pressa upp priserna på sikt.

Efter en rekordvinter är elpriserna nere på låga nivåer. Men närstuderar man graferna så sticker priset i väg rejält under tisdagen.

Även om ökningen i kronor och ören är liten, har elpriset stigit med 388 procent på ett dygn.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, steg snittpriset från 16,7 öre/kWh under måndagen till 81,6 öre/kWh under på tisdagen, enligt Nord Pool. I södra Sverige steg priset från 66,6 öre/kWh på måndagen till 1,20 kr/kWh i dag – en ökning med 81 procent, vilket Dagens Industri tidigare rapporterat.

Kyligare väder, avtagande vind, högre priser på kontinenten och att kärnkraftverket Oskarshamn 3 är taget ur drift, är några faktorerna bakom uppgången.

– Enstaka dagar kan det bli så här. Nu är det ganska kyligt och relativt vindstilla vilket påverkar priserna. Just norra Sverige blir det högre, men i kronor räknat är det väldigt lite det handlar om, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Det är alltså inga nya rekordnivåer på gång?

– Ånej, långt därifrån. Februari blir med stor sannolikhet den billigaste månaden sedan juli förra året.

 Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Faller tillbaka på onsdagen

Redan i morgon onsdag kommer priserna att backa tillbaka igen. Enligt Nord Pool kommer spotpriset då att ligga på 17,8 öre i norra Sverige och 99,4 öre i södra. En nivå vi troligen kommer att ligga på under våren, enligt Johan Sigvardsson.

– Sen vet vi inte hur det kommer att se ut i sommar. Men våren tror jag blir ganska balanserad. Redan i morgon backar priserna tillbaka igen. Då blir det lite varmare och blåser lite mer.

Men oron för att Ryssland ska trappa upp konflikten till Ukraina är en faktor som kan spela roll också för de svenska elpriserna. Det är kopplingen till den europeiska marknaden och dess beroende av fossil förbränning för uppvärmning som kan pressa upp priserna, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

– Ryssland skulle kunna strypa tillgången på energi till Europa, som maktmedel. Det blir då en direkt effekt på elpriserna i Europa och Sverige. I förlängningen kan det innebära en cementerad hög elprisnivå, har sparekonomen Magnus Hjelmér tidigare sagt till Aftonbladet.

”Tiotusenkronorsfråga”

Men vad som kommer att hända med priserna är, precis som med det geopolitiska läget, oklart.

– Det är en tiotusenkronorsfråga, säger Johan Sigvardsson.

Han fortsätter:

– Vi har fått en betydligt bättre situation i vattenmagasinen, så i takt med att elanvändningen faller när det blir ljusare och varmare ute, så kommer vi klara oss ganska bra själva. Vi kommer inte få de här topparna lika ofta som vi såg i höstas och som kulminerade i december. Jag ser ingen större uppåtprisrisk under våren.

Däremot är det mer oklart hur det blir till nästa vinter om krisen eskalerar, vilket Johan Sigvardsson tidigare sagt till Dagens Industri.

– Ryssland har sedan flera månader levererat mindre gas än normalt till Europa. Det är mer en osäkerhet kring att de låga lagernivåerna inte ska öka inom överskådlig tid och därmed skapa samma bristsituation inför nästa vinter vilket då drar upp priserna på gasterminerna längre fram, säger han till tidningen.

Gasledningen Nord Stream 2 har stoppats efter Vladimir Putins agerande i Ukraina.

”Då blir det en bristsituation igen”

Hur kan stoppet av Nord Stream 2 påverka priserna?

– Det påverkar på så sätt att marknaden har prisat in att den ska komma i drift senare i år. Eskalerar situationen i Ukraina kommer det inte att bli av. Men hur priserna kommer att påverkas hänger ihop med vad som händer på gasmarknaden i övrigt, säger Sigvardsson till Aftonbladet, och fortsätter:

– Om resten av världen kan förse Europa med gas eller om de kommer behålla det själva. USA kanske vill behålla en stor del av det själva och då blir det en bristsituation igen, som man befarade inför vintern.