Mer coronastöd till företag på väg

Helena Wande/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-10-30

Den ökade smittspridningen kan bli ett nytt hårt slag mot företagen.

Nu lovar finansminister Magdalena Andersson (S) nya krisåtgärder.

– Det är min bedömning att vi behöver komma med ytterligare åtgärder, säger hon till TT.

Folkhälsomyndigheten kom i torsdags med nya strängare rekommendationer för att minska smittspridningen i flera delar av Sverige.

– Vi jobbar nu med stor intensitet på finansdepartementet. Vi planerar utifrån olika scenarier och kommer att lämna besked så fort vi är klara, säger Andersson.

Hon påpekar dock att många av de stödsystemen som kom i våras fortfarande löper på.

– Så det finns möjligheter för företagen här och nu att på direkten söka om stöd, men min bedömning är att det behövs ytterligare åtgärder, säger Andersson.

Besked snart

De nya krisåtgärder arbetas fram tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

– Det här behöver komma på plats så snabbt det går. Både för att rädda svenska jobb och företag, men också ekonomin i stort, säger C:s finanspolitiske talesperson Rickard Nordin till TT.

Han hoppas på besked till företagen under de närmaste veckorna.

Både C och L vill se en förlängning av omställningsstödet och anståndet med skatteinbetalning.

– Det handlar om att förlänga de åtgärder som finns, men också att särskilt se de företag som just nu har väldigt stora problem, säger Liberalernas finanspolitiske talesperson Mats Persson.

Vill förlänga

Centern vill förlänga omställningsstödet till i alla fall augusti och september.

Nordin påpekar att det inte går att i förhand utlova att förlänga stödet framåt i tiden, för då kan företag planera efter det och "håva in stöd".

Det anstånd med skatteinbetalning som företagen fick i våras gäller till mars. Då måste skatt betalas in både för föregående och innevarande år om anståndet inte förlängs.

– Det behöver förlängas för att företag inte ska gå i konkurs för att de måste betala tillbaka under allt för kort tid, säger Mats Persson (L)

När det gäller korttidspermitteringar så upphör det tillfälliga, mer generösa stödet vid årsskiftet. Det vill C förlänga.

– Vi ser ju inte pandemin ta slut vid nyår utan förväntar oss att den kommer att vara kvar fram till sommaren åtminstone, säger Nordin.

Dråpslag för många

Smittspridningen av coronaviruset har medfört att lokala restriktioner införts på flera håll i landet. Tidigare i Uppsala och Skåne. Under torsdagen adderades Stockholm, Västra Götaland och Östergötland till listan.

Råden uppfattas mer specifika än någonsin tidigare under pandemin då Folkhälsomyndigheten bland annat uppmanar människor att inte besöka butiker och köpcentrum eller gym. Och det är innebär ett dråpslag för många småföretagare.

– Ser man på restriktionernas utformning är de i flera delar skarpare än de någonsin varit och om de efterlevs kommer det att slå hårdare än i våras, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

De verksamheter som har en digital handel kan gynnas,tror han, men lokala handlare riskerar att bli de allra största förlorarna.

Har inte tid

I ett första skede gäller de nya allmänna råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland under en period av tre veckor, men de kan komma att förlängas. Blir det så förlorar exempelvis den fysiska handeln readagen Black Friday och en del av julhandeln.

Mårder vill se besked som att stödet för korttidspermitteringar förlängs och att företagen kan få ytterligare anstånd med skatteinbetalningar. Men främst vill han se förbättringar när det gäller omställningsstödet.

– Regeringen behöver titta på hur man gör det mer tillgängligt. 39 miljarder kalkylerades det kosta och det slutade med att 2 miljarder användes i första omgången. Det är så lite av reformen som faktiskt verkställts ute i samhället.

Det handlar, enligt honom, exempelvis om att företagare mitt i en kris inte har tid att sitta och göra extra bokslut på månadsbasis på ett sätt de aldrig annars gör.

Följ ämnen i artikeln