Experterna: Därför påverkas börsen av coronaviruset
Kursfallet tilltar på Stockholmsbörsen
Uppdaterad 2020-01-29 | Publicerad 2020-01-27
Coronaviruset märks på världsekonomin.
Under dagen har oron märkts bland annat på Stockholmsbörsen.
Raset beror på en allmän osäkerhet, enligt experter Aftonbladet har pratat med.
Förstärkt oro kring virusutvecklingen i Kina får världens börser att backa markant. Morgonens kursfall i Tokyo har spridit sig till Europa där det breda aktieindexet är på väg mot den sämsta handelsdagen på två månader och nere på den längsta nivån sedan årsskiftet. Bland de sektorer som drabbats hårdast är reseindustrin i form av flyg- och hotellbolag med kraftiga kursfall. Även lyxmärken som Hermes, Gucci och Burberry med tydlig exponering mot Asien faller tungt.
– Med aktiemarknaden omkring eller på den högsta nivån någonsin har det här utvecklats till ett utmärkt tillfälle att sälja. Problemet för många investerare är att det här var något de inte var förberedda på, säger Neil Wilson, marknadsanalytiker på Markets.com till Reuters.
”Gör koppling till sars-viruset”
Att börsen påverkas har att göra med att man tar det säkra före det osäkra i ekonomin, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
– Många investerare gör kopplingen till sars-viruset som florerade 2002-2004 och – förutom att hundratals människor fick sätta livet till – faktiskt fick en påverkan mot tillväxten i flera länder. Skillnaden mot då är att detta verkar vara ett mindre aggressivt virus och att kinesisk staten istället för att tysta ned hotet har vidtagit åtgärder.
Det är just osäkerheten i världen som börsen inte gillar, vilket leder till att flera marknader nu sjunker.
– I ett värsta scenario kan oron ju leda till produktionsstörningar, uppskjutna investeringar och så vidare, vilket då skulle kunna slå mot framför allt den kinesiska tillväxten.
– Det är det oron gäller på medellång sikt. Det är alltså själva oron man är orolig för ska skada tillväxten. Och till skillnad mot 2002-2003 är Kina en mycket stor del av världsekonomin nu.
”Ta det lugnt”
Däremot menar hon att man ska sitta lugnt i båten.
– Som sparare tycker jag man ska försöka ta det lugnt och inte gripas med i panik i nuläget. Om man ser till oron för sars-viruset så försvann den från marknaden trots allt ganska snabbt. I grunden tror jag att faktorer som låg ränta och ljusglimtar i konjunkturen efterhand överskuggar den här tillfälliga oron, säger Frida Bratt.
När Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, tidigare under måndagen svarade på Aftonbladet-läsarnas frågor, sa hon att börsen ofta rör på sig under virusepidemier.
– Börsen hatar osäkerhet. Vi vet i dag inte vad som kommer att hända och hur stor skada det kan komma att göra. Men det troliga är att det tar några veckor och sen stabiliseras börsen igen. Vi glömmer snabbt, sa hon då.
Tunga fall
Frankfurtbörsen faller 2,6 procent medan Londonbörsens FTSE100-index i sin tur backar 2,3 procent. I Paris är CAC40-index ned 2,8 procent.
I Stockholm betyder dagens kursfall att nästan hela årets uppgång nu raderats ut när samtliga storbolag ligger på minus.
Telekomjätten Ericssons aktie stretade emot den generella kursnedgången efter att fått såväl höjda som sänkta riktkurser av olika analytiker efter förra veckans rapport som resulterade i ett tydligt kursfall. Under eftermiddagen har nu aktien tappat och är ned 0,5 procent.
Mörkt hos gruvjätten
Tunga verkstads- och råvarubolag står för de tyngsta fallen. Gruvjätten Boliden backar 4,0 procent, Volvo i sin tur faller med 4,3 procent medan Sandvik faller 3,7 procent.
Utanför storbolagslistan följer flygbolaget SAS den internationella utvecklingen och backar knappt 4,2 procent. Storytel får säljrekommendation av Dagens industri efter de senaste månadernas kurslyft. Aktien rasar drygt sju procent.
PODD Coronaviruset - det vet vi om utbrottet
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.