Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Storbankerna backade efter granskningen: ”Borde agerat tidigare”

Löften om att sälja ryska fonder: ”Jätteviktigt”

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-16

Svenska storbanker och pensionsfonder investerade i ryska bolag belagda med sanktioner och ryska statobligationer.

I slutändan kan den ryska krigsmaskinen delvis ha finansierats av pengarna.

Nu har i princip alla banker och fonder sagt att de kommer lämna Ryssland.

Följ ämnen
Ryssland

Svenska storbanker som Nordea och Swedbank har genom sina fonder, varav många så kallade hållbara, investerat i ryska företag som sedan 2014 varit uppsatta på EU:s sanktionslista, kunde Aftonbladet nyligen berätta. Sanktionerna, som infördes när Ryssland annekterade ukrainska Krimhalvön, förbjuder långsiktig finansiering av bolagen för företag inom EU.

Under 2021 hade storbankerna och pensionsfonder, som AP7, stora investeringar i bland annat de ryska bolagen Sberbank och Gazprom. Båda bolagen delade ut hundratals miljarder i vinst under fjolåret. Den största delen gick till majoritetsägaren, som är samma i båda bolagen – ryska staten.

– Det är en skandal att de har fortsatt att stödja företagen och ryska staten med svenska sparpengar, sa Jakob König på Fair Finance Guide, som tog fram siffror över bankernas och pensionsfonders investeringar i de ryska bolagen.

Backar efter granskningen

Efter Fair Finance Guides granskning och Aftonbladets artikel har nio av elva granskade aktörer nu gått ut och lovat att de ska sälja av sina investeringar.

– Det är jätteviktigt att de går ut med de här löftena. Det är ett tydligt budskap till svenska bankkunder och sparare. De flesta har sagt att de ska sälja sina innehav, punkt. Några få har avgränsat till de värsta företagen, säger Jakob König.

Att sälja av innehaven kan ta tid, då Moskvabörsen har hållit stängt i två veckor och inte gett besked om när man åter tänker sig att öppna. Dessutom har landet meddelat att utländska investerare stoppas från att sälja ryska tillgångar.

Jakob König på Fair Finance Guide.

”Borde ha agerat tidigare”

Jakob König menar att bankernas tydliga besked är den starkaste reaktionen som Fair Finance Guides sett efter någon sina granskningar.

– Det är bra och de här aktörerna har agerat rätt, även om de borde ha agerat tidigare. De borde också justera sina regler kring hur de investerar i förtryckande regimer, för det finns ju fler sådana länder än Ryssland.

Vid sidan om uppdaterade regler i bolagen menar König också att EU behöver uppdatera reglerna kring vilka investeringar fonder som kallas hållbara får göra.

Av elva granskade banker och pensionsfonder har Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Danske Bank, SPP, Öhman, AP7, SEB och Swedbank nu lovat att sälja sina innehav i de aktuella bolagen.

”Tittar på olika alternativ”

De som ännu inte sagt att de ska sälja är Carneige Fonder och East Capital, med 1,45 miljarder respektive 1,08 miljarder kronor investerade i bolagen belagda med sanktioner under 2021.

– Vi kan inte sälja något ryskt innehav över huvud taget och det kan ingen annan heller, vad de än säger. Vi tittar på olika alternativ för att på bästa sätt skydda det som finns kvar av spararnas pengar, men en eventuell förändring av fonden kan inte ske så länge marknaden är stängd och den ryska centralbanken förhindrar utländska investerares försäljningar, säger Erik Amcoff, kommunikationschef på Carnegie Fonder.

– Börsen är stängd just nu och vi vet inte när den öppnar, eller i vilken form. Inte heller vet vi om några pengar kan flyttas ut från Ryssland, så frågorna nu är både komplexa och i viss mån spekulativa. Vi kommer att agera för våra kunders bästa gällanden fonden och dess innehav, säger Jessica Scott på East Capital.

Totalt stod de svenska investeringarna under 2021 för totalt 6,2 miljarder kronor.