420 000 har skulder hos Kronofogden

Uppdaterad 2013-03-25 | Publicerad 2013-03-23

Tuula Lavikkala är en av Sveriges mest skuldsatta kvinnor. Hon misstänks ha förskingrat omkring 20 miljoner kronor

Sverige slår rekord i skulder.

En av de mest skuldtyngda är bedrägerimisstänkta Tuula Lavikkala.

Kronofogdemyndigheten får allt mer att göra. Förra året hade rekordmånga svenskar – 420 000 stycken – skulder hos fogden till ett värde av drygt 67 miljarder kronor.

De flesta har skulder på några få hundralappar eller tusenlappar på grund av obetalad räkningar.

Andra har betydligt större skulder än så.

”En brokig skara”

Sveriges skuldkung är för andra året i rad porrmagnaten Berth Milton, vars skuld förra året växte med cirka 200 miljoner till totalt 926 miljoner kronor.

Tillsammans är de tio mest skuldtyngda personerna skyldiga Kronofogden 3,6 miljarder kronor.

– De som ligger i topp är en brokig skara människor med olika anledningar till skulderna. Vissa har stora skatteskulder, andra förlorade pengar på fastighetskrisen under 90-talet, en del har stora skadestånd att betala, och andra har varit personlig borgensman i företag som gått omkull, säger Henrik Brånstad, pressansvarig på Kronofogdemyndigheten.

En av Sveriges mest skuldtyngda kvinnor är Tuula Lavikkala som är misstänkt för att ha förskingrat omkring 20 miljoner kronor från Gävle kommun. Hon är spårlöst försvunnen, och Kronofogden har inga förhoppningar om att få in hennes skuld.

”Svårt att betala av”

– Givetvis är det svårt att betala av en skuld som överstiger 20 miljoner kronor ­under en livstid. Har man dessutom egendomar registrerade utomlands blir det betydligt mer invecklat för oss. Vi har generellt bara rättig­heter att göra utmätningar på kapital och egendomar som finns i Sverige, säger Henrik Brånstad.

Kronofogden lägger inte ner några speciella resurser på att jaga de mest skuldtyngda. Myndigheten behandlar stora och små skulder på samma sätt.

– Vi tittar på vad personen har för tillgångar, och i den mån det finns något att ­mäta ut gör vi det.

Skulder hos Kronofogden får de som har en obetald skuld till någon, till exempel en myndighet, ett privatlån eller en telefonräkning. Den som ska ha betalt har begärt Kronofogdens hjälp att driva in skulden.

Följ ämnen i artikeln