Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Naturligt att det kommer nedgångar”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-16

Ingen idé att lämna börsen för den som tänker långsiktigt

Det är bäst att vara försiktigt om du inte måste sälja dina aktier i dag. Det är ett av råden från privatekonomen Annika Creutzer på Skandiabanken. Läs hennes svar från en chatt med läsarna tidigare i dag.

Annika Creutzer.

   Annika Creutzer säger: Hej!

Nu är jag på plats och kan börja att svara på frågor.

Hannes säger: Hej Annika! Jag har fått en slant över från mitt sparande och tänkte börja handla med aktier. Är detta en bra tid att göra det i, med tanke på nergång och elände? Eller ska jag vänta till börsen har nått botten och är på väg upp?

   Annika Creutzer säger: Har du aldrig sparat i aktier tidigare tycker jag att du ska börja med att låtsashandla. Placera inte på riktigt utan skriv bara upp vad du skulle ha gjort och se sedan vad resultatet blev. Glöm inte att räkna bort avgiften, courtaget. När du känner dig varma i kläderna och lärt dig av eventuella misstag kan du börja på riktigt. Köp inte för hela summan på en gång. Det är bra att gå in stegvis. Köper du en aktiepost, vanligen aktier för 15 000-20 000 kr är det lättare att sedan sälja än om du bara köper enstaka aktier. Detta gäller framför allt de lite mindre.

Lycka till!

säger: varför paniksäljer folk efter en nedgång som vi nu ser? Jag trodde att denna typ av korrigeringar på börserna världen över är ekonomiskt sunda. För att undvika en uppumpning av aktievärdena som är helt orimliga.Så varför denna panik över något som är fundamentalt sunt? Zenon

   Annika Creutzer säger: Det är mycket psykologi i börsen. Dessutom har många olika tekniska hjälpmedel som innebär en automatisk försäljning när en kurs går under en viss nivå. Dessa hjälpmedel gör att svängningarna blir större. När vi ser nedgångar som dessa ska vi också komma ihåg att varje försäljning också innebär att någon köper. Stora placerare brukar utnyttja nedgångarna för att köpa på sig mer aktier. Slutligen är det också stora pengar i försäljningarna. Courtaget och andra avgifter ger inkomster till fondkommissionsfirmor och andra som förmedlar affärer.

säger: Hur får man stop på börs raset?

   Annika Creutzer säger: I botten ligger de faktiska värdena på bolagen. Just nu har företagen i Sverige stora vinster. Därför tror de flesta att den nedgången vi ser nu inte blir så stor. Det är inte fråga om samma stora framtida värderingar som vi hade av exempelvis IT-branschen före börsraset i början av 2000-talet. I dag finns det inga så tydliga bubblor. De flesta tror att börsen slutar på plus i år men att vi får ser en hel del upp- och nedgångar.

Jenny säger: Vilka fonder ska jag byta till för att vara på den säkra sidan, när det kommer till mina ppm fonder?

   Annika Creutzer säger: Inga fonder är "säkra" men du har en lägre risk ju bredare fonder du väljer. Är det också räntepapper (obligationer) med i fonden (så kallad blandfond) minskar risken ytterligare men å andra sidan är möjligheterna till en högre avkastning lägre. Du kan också ha rena räntefonder med låg risk men högre trygghet.

Utnyttja möjligheten att du får ha upp till fem fonder i PPM. Ha gärna en bred globalfond, kanske en nordenfond (som är lite säkrare än en ren Sverigefond) någon blandfond och en räntefond. Vill du ha stöd kan du använda Lotsen, en tjänst hos PPM för att hitta lämpliga fonder. Men den har en del brister som du bör se upp med. Bland annat kan det hända att den bara rekommenderar dig en enda fond. Ha den som stöd men gör ett eget val.

hejj säger: Vad tror du om oljeaktiernas framtid?

   Annika Creutzer säger: Energibehovet kommer att öka. Särskilt när stora länder som Indien och Kina blir allt större industrinationer. Det talar för oljeaktier. Det som talar emot är den stora politiska risken. Krig, politiska beslut och mycket annat kan göra ett oljebolag helt värdelöst från en dag till en annan. Jag skulle bara välja oljeaktier som en krydda i mitt sparande och absolut inte placera andra pengar där än de jag har ekonomi att förlora.

Ekonomi säger: Vad beror börsraset på? Är det dags att sälja sina aktier?

   Annika Creutzer säger: Många talar om börsraset som en korrigering. Vi hade ett liknande ras så sent som i januari. Men en börs som Stockholmsbörsen som gick upp 32 procent förra året och som mest 14 procent i år är det helt naturligt att det kommer nedgångar. Hur stora och hur långvariga är det ingen som vet. Går vi till fundamenta - företagens vinster och framtida vinstmöjligheter så ser det ändå ganska bra ut för de svenska aktierna. Företagen gör stora vinster(det märks inte minst på de rekordstora aktieutdelningarna i år) och det ser bra ut även för 2007, även om det inte förväntas blir riktigt lika bra som i år.

Du ska sälja stegvis om du ska använda dina pengar under det närmaste ett-två åren. Men placerar du på lång sikt finns det ingen anledning till att lämna börsen. Fundera istället på om du har anledning att göra omplaceringar. Kom ihåg att många stora placerare använder en nedgång som den hör för att köpa på sig mer aktier.

säger: Hur går det med mina räntefonder nu när börsen rasar. Ska jag hålla ett öga även där?

   Annika Creutzer säger: Intresset för räntepapper och räntefonder kan öka när många vill ta hem sina vinster från börsen. Men det som har större betydelse är vart räntorna är på väg. Vi väntar mycket måttliga räntehöjningar vilket är bra för de räntefonder med långa placeringar. Hade vi haft en kraftig ränteuppgång hade de sjunkit i värde. Nu tror jag inte att de kommer att påverkas nämnvärt. men de får inte den skjuts uppåt av räntenedgången som de hade 2004 och 2005. Kort räntefonder kan du se som parkeringsplats för pengar. De brukar ge, efter avgift, som en bra bankränta.De kan stiga något när Riksbanken höjer sin ränta i juni, vilket alla proffessionella placerare räknar med.

Andreas säger: Ser man långsiktigt på oljan så kan man inte undgå tanken på att den håller på att ta slut. Så kan det inte vara så att oljeaktier kommer att stiga? Eller varför inte sattsa i guld? Vad tror du om det?

   Annika Creutzer säger: Jag har pratat med oljeanalytiker som menar att det är en myt att oljan kommer att ta slut. Ett högt oljepris gör att det lönar sig att ta upp olja även på mindre fält som man inte bryt sig om när oljan är billig. Det finns de som talar om att vi bara tagit upp några procent av den olja som är lönsam att ta upp när oljepriset är över 50 dollar fatet, och nu är ju priset uppe i över 70 dollar.

Guld har varit lönsamt en tid. Vi har rekordhögt guldpris. Men här är bedömningen snarare att det kan bli prisnedgångar om en del länder väljer att sälja ut sitt guld. Får vi en konjunkturnedgång i världsekonomin ökar det risken för detta. En guldfond ser jag som en liten guldkant på en fondportfölj som bör innehålla mycket annat som är mer stabilt.

Detta var den sista frågan. Det var roligt att få så många varierande och intressanta frågor. Ett stort tack för mig!

Annika Creutzer

privatekonom SkandiaBanken

Läs mer:

Följ ämnen i artikeln