Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Toppdirektörernas lönelyft: 56 procent

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-12

Vanliga arbetare fick 10 procent högre lön under samma period

Direktörernas kraftiga inkomstökningar underlättar inte vinterns avtalsrörelse, anser arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Direktörerna i de största bolagen har fått betydligt större inkomstlyft än sina anställda de senaste åren.

Sveriges direktörers inkomster av tjänst ökade med 56 procent mellan åren 2002 och 2005. Under samma period ökade lönerna för de anställda med cirka tio procent, enligt LO-tidningens årliga sammanställning av inkomsterna för de verkställande direktörerna på landets 100 största företag.

En vd för ett av de 100 största företagen i Sverige tjänade i genomsnitt 7,1 miljoner kronor 2005. Mellan 2004 och 2005 steg inkomstnivån hos direktörerna med 930000 kronor eller 15 procent, skriver tidningen.

Även en del statliga vd:ar har fått kraftiga inkomsthöjningar. Vattenfalls vd LarsG Josefsson har tack vare stora bonusar fördubblat sin inkomst mellan 2002 och 2005.

”Väldigt frågande”

Scaniachefen Leif Östling toppar med 25,8 miljoner inkomstligan 2005. Han har också den största ökningen, hela 360 procent. Det stora lyftet 2005 hänger samman med en bonusutbetalning på drygt 20 miljoner kronor.

– Det här är naturligtvis ingenting som underlättar avtalsrörelsen och det borde de förstå. De borde också kunna se till att också ledande företrädarna för svenskt näringsliv tar avstånd från den typen av höjningar, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin om direktörslyften.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tror inte heller att uppgifterna om direktörernas inkomstökningar är en bra start på avtalsrörelsen:

– Jag ska ju försöka hålla mig ifrån avtalsrörelsen så mycket jag kan men det är klart att det underlättar ju inte. Det finns nog med stök inför avtalsrörelsen.

TT: Är det rimliga lönelyft anser du?

– Det ska man i huvudsak fråga ägarna som ju faktiskt betalar dem. Men jag kan ju ställa mig väldigt frågande till det, säger Littorin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att modernt ledarskap handlar om samma saker som föräldraskap.

– Man tittar mer på vad du gör än på vad du säger, säger Reinfeldt som samtidigt betonar att han inte tror på intervention eller styrning av avtalsrörelsen.

– Det här återspeglar en tid då många företag gått bra och det visar sig säkert i chefernas lönekuvert, säger Fredrik Reinfeldt.

Börskurser

Mats Qviberg, vd för investmentbolaget Öresund, tycker att statistiken över direktörsinkomsterna i någon mån är missvisande.

– En del av styrelse- och ledningsersättningarna relaterar till börskurser. Och när man får en börsuppgång som vi sett under den senaste fyraårsperioden så kan det bli så här, säger Qviberg.

Samtidigt befarar även Qviberg att direktörernas snabba inkomstutveckling kan ställa till problem i vinterns avtalsrörelse.

– Det tror jag att den kan göra. Men det kan ju i sin tur leda till problem med att det flyttar ännu fler fabriker utomlands, säger Qviberg.

Sten Gustafsson/TT

Följ ämnen i artikeln