Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Teliachefer frias från muta

Publicerad 2019-02-15

Ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer frias från anklagelserna om mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

– Han är jättelättad förstås, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg.

– De tre åtalade före detta Teliacheferna har på samtliga punkter frikänts, säger rådmannen Tomas Zander, som har varit huvuddomare i målet.

– Eftersom brott inte har kunnat styrkas har även förverkandeyrkandet mot Telia Company AB ogillats, tillägger han.

Han menar att domslutet påverkats av att det fanns brister i utredningen från åklagarens sida.

– Tingsrätten har konstaterat att utredningen i delar inte är robust. Det vill säga det finns brister i den, säger han.

Enligt Zander har det inte bevisats att diktatorsdottern Gulnara Karimova agerat i sin tjänsteutövning inom telekomsektorn, vilket åklagaren har påstått i sitt åtal. Han anser att det är lika rimligt att hävda att hon agerat som affärskvinna genom företaget Takilant.

– Något tjänstesamband har därmed inte visats, säger Zander.

Målet har prövats enligt den äldre svenska lagstiftningen för mutbrott, där det finns hårda kriterier för att man ska vara en del av den personkrets som kan anses vara mutbar i enskilda ärenden.

Zander vill inte uttala sig om i fall det hade kunnat bli fällande dom om åtalen hade prövats enligt den nya svenska mutlagstiftningen.

Yrkat på fängelse

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på hårdast påföljd för dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari: sju år och nio månader. Något mindre och ospecificerat för Nyberg och den tidigare jurist på Telia som båda också anklagas för grovt mutbrott, eller bestickning som det kallas i den tidigare lagen.

Stetler säger till TT att han beklagar domen och hade förväntat sig en fällande dom.

Han tror inte heller att de åtalade hade fällts med den nya mutlagstiftning som gäller sedan 2012.

– Nej, inte med den utgångspunkt som tingsrätten har haft i sin bedömning.

Han säger att hans utgångspunkt har varit att Telia mutat Gulnara Karimova i rollen som offentlig tjänsteman, minister, ambassadör och anställd.

– Hon har enligt min uppfattning haft kontroll över telekommyndigheten och har fått tre miljarder och pengarna har hamnat på ett konto där de, enligt min uppfattning, inte borde ha hamnat, utan de borde ha hamnat i den uzbekiska statskassan, säger han.

Om rättens kritik mot honom angående påstådda luckor i utredningen, säger Gunnar Stetler att han ska ta till sig och begrunda den.

TT: Kommer du att överklaga?

– Det är en sak som får avgöras senare.

Lättade klienter

Alla tre Teliacheferna har nekat till anklagelserna.

– Jag tycker att rätten har gjort en alldeles korrekt bedömning. Precis som vi menade hela vägen genom förhandlingen i höstas, säger Cristina Bergner, som företrätt Telias ex-vd Lars Nyberg.

Hon vänder sig mot påståendet att de åtalade har kommit undan på en teknikalitet.

– Jag tycker inte att det är så, att man klarar sig på en teknikalitet. Det krävs ju ändå ganska mycket för att man ska döma någon för ett brott, säger hon.

Leif Gustafson, som företräder Tero Kivisaari, säger att hans klient också känner sig lättad. Han hoppas att inte åklagaren överklagar domen.

– Jag hoppas att åklagaren nöjer sig med den här domen, säger han och jämför processen med tortyr för klienten.

"Jag välkomnar att tingsrätten nu meddelat sin dom. Även om Telia Company inte har varit en del av tingsrättens mål mot de tre tidigare Telia-anställda, har det naturligtvis påverkat bolaget", skriver Telias styrelseordförande Marie Ehrling i en kommentar.

"Det är nu min förhoppning att dagens dom är en slutpunkt på ett smärtsamt och kostsamt kapitel i Telia Companys historia", fortsätter hon.

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.