Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Högkostnadsskydd för elpriser till södra Sverige

5 miljoner svenskar berörs – så mycket kan du få

Publicerad 2022-10-27

Nu är modellen för högkostnadsskydd för elpriser klar.

Men pengarna kommer bara att gå till de som bor i södra delarna av landet.

Boende i norra Sverige får inte något stöd.

Myndigheten Svenska Kraftnät har fått i uppdrag att undersöka hur ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska se ut.

Vid en pressträff på torsdagseftermiddagen presenterade generaldirektören Lotta Medelius-Bredhe den modell som myndigheten ser framför sig för utbetalning av stödet.

– Det ska vara enkelt. Många kunder är prövade av höga elpriser. Det ska gå snabbt. Det ska vara rättssäkert, med en möjlighet att få sin sak prövad om man tycker man har fått för låg ersättning, sa hon inledningsvis.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) statsminister Ulf Kristersson (M) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe höll pressträff om högkostnadsskyddet.

Modellen innebär att elanvändare, vare sig de har ett privat hushåll eller är ett företag, får en engångssumma utifrån ett nationellt referenspris, som i sin tur är baserat på medelpriset från oktober 2021 till september 2022. Stödet är alltså retroaktivt.

– Vi har försökt göra ett så generellt och enhetligt system som möjligt, men som ändå träffar de kunder som mött de höga elpriserna, sa Lotta Medelius-Bredhe.

Stödet kommer endast kommer att gå till boende i elprisområde 3 och 4, alltså södra Sverige. Det är framförallt där som de onormalt höga elpriserna syns.

I elprisområde 3, där bland annat Stockholm ingår, hamnar ersättningen på 50 öre/kWh baserat på medelpriset förra året.

I elprisområde 4, där bland annat Skåne ingår, ligger ersättningsnivån på 79 öre/kWh baserat på förra årets medelpris.

5 miljoner svenskar berörs

Summan för högkostnadsskyddet blir 55 miljarder kronor, och 5 miljoner svenskar berörs.

Som exempel tog Lotta Medelius-Bredhe att en villa som har en årsförbrukning på 20 000 kWh skulle kunna få 16 000 kronor i stöd.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) välkomnade Svenska Kraftnäts förslag, som nu ska prövas av Energimarknadsinspektionen innan det kan bli verklighet.

– Det vi nu ser framför oss är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare och som samtidigt inte stimulerar till ökad elanvändning, sa hon.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Oklart när pengarna betalas ut

Hur och när pengarna kan betalas ut kunde regeringen däremot inte svara på.

Det tidigare vallöftet om att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats den 1 november har man fått backa från.

Utbetalningar kan tidigast ske från den 1 december, enligt Svenska kraftnät.

Johan Sigvardsson, elprisexpert på Bixia, tror att stödet kan leda till att färre företag går i konkurs.

– Det skulle jag nog säkert säga, åtminstone om du kollar på små eller mellanstora företag. Det blir en jättestor skillnad för deras del att kunna planera sin kommande verksamhet. Det tror jag är mer välkommet på företagssidan än bland privatpersoner.

Han tror samtidigt att hushåll och företag i norra Sverige, som alltså inte får någon kompensation, kan bli missnöjda med dagens besked.

– Det finns alltid en viss orättvisa, men samtidigt har de haft ett elpris som varit lägre än referenspriset som de nu utgår ifrån. Så de ligger ändå under vad elområde 3 och 4 får betala, trots allt.

Går att räkna ut stödet

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det är viktigt för hushållen att få veta detaljerna kring elprisstödet, för att kunna planera sin ekonomi.

– Man kommer, som framhölls på pressträffen, att kunna räkna ut vilken ersättning man kommer att få genom att multiplicera sin årliga förbrukning med ersättningsnivåerna 0,50 eller 0,79.

Något som går att göra redan nu, på Svenska kraftnäts hemsida.

Frida Bratt säger också att det fortfarande finns en poäng för alla elanvändare att fortsätta minska sin elförbrukning eftersom ersättningen är utformad med fasta summor på antingen 50 eller 79 öre per förbrukad kWh.

– Och det var också tanken från regeringens sida, eftersom man vill att dessa incitament ska kvarstå.

Följ ämnen i artikeln