Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Dom mot banktopp hyllas – "juridiken fungerar"

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2024-09-10 14.38

Aktiespararnas vd Joacim Olsson välkomnar hovrättens dom, där den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen fälls för grovt svindleri. Arkivbild

Hovrättens dom, där den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen döms till ett år och tre månaders fängelse för grovt svindleri, välkomnas av Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Enligt Olsson vilseleddes investerare och allmänhet av Bonnesen.

– Juridiken fungerar, säger han.

– Jag tycker det är viktigt att man som vd inte kan vara hur hal och vilseledande som helst i sina uttalanden, säger Joacim Olsson till TT.

Han blev dock positivt överraskad när domen kom, vid klockan 14 på tisdagen – i runda slängar sex år efter det att de omstridda uttalandena gjordes.

– Stalltipset var ju att hovrätten skulle gå på tingsrättens linje, på grund av svårigheterna att bevisa svindleriet. Samtidigt välkomnar jag verkligen domen.

”En korrekt bedömning”

Tingsrättens mer bokstavliga tolkning av Birgitte Bonnesens uttalanden om bankens problem med att hantera penningtvätt i Estland tycker han var olyckliga.

– Hovrätten ser till det sammanhang där hon uttalar sig också. Det är ett välkommet besked från hovrätten.

Enligt Olsson var det för de flesta uppenbart som lyssnade på Bonnesens uttalanden när de gjordes – bland annat i intervjuer med TT Nyhetsbyrån och Svenska Dagbladet – att de var vilseledande.

– En slutsats man kan dra nu är att de även i juridisk bemärkelse var vilseledande, det vill säga juridiken fungerar.

– Det tycker jag är en korrekt bedömning och slutsats, också utifrån hur marknaden och andra har uppfattat det som hände då. Jag hoppas Högsta domstolen går på samma linje om det blir ett prövningstillstånd.

Bonnesen – som i februari i fjol friades av tingsrätten – nekar till alla anklagelser och domen kommer nu att överklagas, enligt hennes advokat Per E Samuelson.

– Det är inte helt osannolikt att HD beviljar prövningstillstånd och då tar det väl ett par år innan vi vet utkomsten av detta, säger Olsson.

Riskerar jätteböter

Bonnesen nekades ansvarsfrihet av Swedbanks stämma 2020, vilket gör att Swedbank skulle kunna driva en skadeståndsprocess mot henne. Banken har dock sagt att man inte kommer att göra det och Olsson tror inte tisdagens fällande dom förändrar detta.

– Inte med nuvarande vd och styrelse, säger han.

Sedan tidigare har Swedbank – som fortfarande riskerar jätteböter i USA för bristfällig hantering av penningtvätt – åkt på en sanktionsavgift av Finansinspektionen (FI) på 4 miljarder kronor för att allvarligt ha brustit i sitt arbete mot penningtvätt.

Dessutom har banken fått betala böter för att den insiderinformation som förekom i Uppdrag granskning-programmet inte hanterades korrekt av Swedbank.

Följ ämnen i artikeln