Det obegripliga pensionssystemet

Publicerad 2014-02-26

En tredjedel av svenskarna vet inte hur pensionssystemet fungerar.

Det visar en ny Sifo-undersökning som Pensionsmyndigheten gjort.

– Vi är inte förvånande, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Enligt en ny Sifo-undersökning tycker 34 procent av svenskarna att det är svårt eller mycket svårt att förstå hur pensionssystemet fungerar. Hela 68 procent tycker att det är svårt att förstå vilka val som är bäst för deras egna framtida pensioner.

– Man kanske kan tycka att det är alarmerande, men vi är inte förvånade. Vi har gjort undersökningar varje år och den här bekräftar bara bilden. Grunden är att intresset för pensioner är relativt lågt, säger Sten Eriksson.

Privat sparande meningslöst

Dessutom påverkar privata företag vår bild av pensionerna. På frågan vad man tror påverkar ens framtida pension svarade 30 procent privat pensionssparande. 7 av 10 av de som gjort något för att påverka sin pension har öppnat ett privat sparande.  

Men bara 3 av 10 har gått upp i arbetstid, vilket i de flesta fall skulle gjort mer för pensionen.

– Det talar sitt tydliga språk. Det är galet. Ett bevis för att marknaden kommunicerar mycket kraftfullt. Sanningen är att ett privat pensionssparande är meningslöst för alla som tjänar under 36 000 kronor. Då kommer du att få betala mer i skatt än du får göra avdrag för nu, säger han.

Svårt att nå ut

Enligt Sten Eriksson visar undersökningen att Pensionsmyndigheten har svårt att nå ut med sitt budskap. Att jobba så mycket du orkar, betala skatt, se till att du jobbar på ett företag som betalar tjänstepension och jobba så länge du kan.

– Detta är viktigare än ett privat pensionssparande. Mer än så behöver du inte göra, säger Sten Eriksson.

Vad ska ni göra för att bli bättre?

– Vi håller på just nu på att satsa på en kampanj för att folk ska logga in hos oss eller på minpension.se och se alla pengar man får i pension. 20 procent tror att de orangea kuverten visar helheten.

Varför visar inte de orange kuverten helheten?

– Arbetsmarknadens parter tyckte inte de var en bra idé. De var rädda att den statliga pensionen blandades ihop med de delar som de förhandlat fram. Så vi fick inte.

”Det måste bli enklare”

Ulf Kristersson, Socialförsäkringsminister:

Enligt Sifo-undersökningen är pensionssystemet obegripligt för en tredjedel av Sveriges befolkning.

Är detta ett underkännande av hela pensionssystemet?

– Nej, det tycker jag inte. Däremot understryker det en fråga som jag länge har drivit: det måste bli enklare att få en fullständig överblick av sin samlade framtida pension. Både statlig pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Det arbete ”minpension.se” har drivit de senaste åren har varit framgångsrikt, men mer måste göras. För de flesta ligger pensionen rätt långt fram i tiden och många sätter sig lite för sent in i hur man kan påverka sin pension.

Borde man göra om och förenkla hela systemet så att alla kan förstå?

– Det finns saker i pensionssystemet som man kan förenkla och förbättra, både informationen och t ex valen av premiepension. Pensionsmyndigheten gör också i årets orange kuvert en rejäl satsning på bättre och mer samlad pensionsinformation. Fler kommer kunna fatta klokare beslut om t ex hur länge man ska jobba, heltid eller deltid, och om eget pensionssparande.

Följ ämnen i artikeln