Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Black om foten att Sverige står utanför

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-23

Lena Mellin om euron snart valuta i större delen av Europa

I dagarna får 200 miljoner hushåll i EU ett informationspaket från centralbanken i Frankfurt. Det handlar om euro.

Den nya EU-valutan är ett sammanhållande kitt i unionen. Men Sverige är inte med.

Wim Duisenberg, chef för den europeiska centralbanken, pushar för euron.

69 dagar återstår innan tolv länder i EU byter sedlar och mynt. På nyårsnatten går franska franc, tyska mark, spanska pesetas, grekiska drachmer och åtta andra valutor definitivt i graven.

För att alla verkligen ska veta hur pengarna ser ut och hur man byter ut gamla sedlar skickar den europeiska centralbanken, ECB, i dagarna ut informationsmaterial till 200 miljoner hushåll från Rovaniemi i norr till Palermo i söder.

Svenskarna får däremot ingen information. Riksbanken lägger visserligen just nu sista handen vid en broschyr till bankerna. De ska distribueras till tull, polis, hotell, anställda i den finansiella sektorn och andra som behöver vet hur de nya sedlarna och mynten ser ut. Men hushållen blir utan.

Det är helt följdriktigt. Sverige har tillsammans med Danmark och Storbritannien tills vidare ställt sig utanför EU:s hittills djärvaste projekt.

På kontinenten är priserna sedan länge satta i både den nya valutan och den gamla. Redan nu kan man se att de största siffrorna används för priser i euro. Medan priserna i den gamla valutan anges med allt mindre siffror.

ECB-chefen, den golftokige holländaren Wim Duisenberg, meddelade häromdagen att allt går enligt planerna.

12,3 av sammanlagt 14,9 miljoner sedlar är redan tryckta.

Sedlar och mynt för 139 miljarder euro har skickats ut till bankerna. Eftersom en euro i går kostade 9:51 betyder det att värden för 1 322 miljarder ligger och väntar i bankvalven.

Egentligen föddes euron för tio år sedan i Maastrichtfördraget. 1995 fick den sitt namn. För knappt tre år sedan blev den verklighet. De länder som byter sin gamla valuta mot euro fastställde då växelkurserna mot euron med hur många decimaler som helst. Men när klockan slår tolv på nyårsnatten kastar euron av sig sin förklädnad och uppträder i egen kostym. Sedlar i sju valörer och mynt i åtta olika valörer.

För Sverige är det en black om foten att inte vara med i valutaunionen. Vi är inte bara ett litet land och därmed lätt att vifta bort. Vi har dessutom bevisat att vi är lika tveksamma till samarbetet som engelsmännen. Det styrker inte Göran Perssons position när han sitter vid sammanträdesbordet bland de andra.

Folkomröstningen om övergång till euro kommer tidigast att äga rum under 2003.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln