Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Konjunkturen ovanligt svårbedömd efter terrorn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-16

men Riksbanken tror på fortsatt låg inflation

STOCKHOLM (TT)

Inflationen utvecklas i linje med Riksbankens inflationsmål.

Därför beslöt direktionen vid sitt sammanträde i måndags att låta reporäntan ligga kvar på 3,75 procent.

Det nuvarande konjunkturläget är ovanligt svårbedömt, skriver direktionen i årets tredje inflationsrapport. Det är självfallet de oklara effekterna av terrorattackerna i USA för drygt en månad sedan och den därför svårbedömda internationella konjunkturutvecklingen som försvårat för banken och andra bedömare att sia om konjunkturutvecklingen.

''Vi räknar med att BNP-tillväxten i Sverige blir lägre under de kommande åren än vad vi tidigare antagit. Lägre tillväxt i omvärlden, sämre utveckling på marknader för exportindustrin, svagare konsumtion och lägre investeringar bidrar till den bedömningen'', skriver Riksbankens chef Urban Bäckström i ett förskrivet tal till riksdagens finansutskott på tisdagseftermiddagen.

''Att BNP-tillväxten blir svagare framför allt i år, än vad vi tidigare räknat med betyder att resursutnyttjandet blir lägre. Samtidigt innebär återhämtningen mot slutet av prognosperioden att resursutnyttjandet då åter att befinner sig en stigande fas'', heter det vidare i talet.

Riksbanken räknar med att Sveriges BNP växer med 1,3 procent 2001, 2,2 procent 2002 och 2,8 procent 2003.

Inflationen, mätt som KPI, kommer att ligga på 1,5 procent i september 2002 och på 2,1 procent i september 2003. Måttet UND1X, den underliggande inflationen, kommer att ligga på 1,7 procent i september 2002 och på 2,0 procent i samma månad 2003, enligt Riksbanken.

Den öppna arbetslösheten blir i år 4,1 procent, lika stor 2002 och 4,0 procent 2003, spår Riksbanken.

Osäkerheten om den framtida inflationen har enligt Urban Bäckström ökat rejält sedan i somras.

''I den riksbild som vi nu presenterar vägs olika faktorer samman, som kan komma att påverka inflationen. I dag bedömer Riksbanken att denna riskbild är balanserad'', skriver Bäckström i talet till finansutskottet.

CG Ström/TT

Följ ämnen i artikeln