6 tips när du köper prylar

Publicerad 2013-09-06

Satsa mest pengar på prylarna du använder ofta för att shoppa smart.

Brukar du ångra din köp och får ångest över att du köper onödiga prylar?

Lugn, det finns sätt att spendera pengarna smartare och bli en vinnare.

Forbes listar sex ”budord” för att handla billigare – här är tipsen.

1. Spendera mest pengar på saker du använder mest

Första rådet för att shoppa smart är att helt enkelt satsa mest pengar på prylen du använder mest. Och var mer sparsam när du köper saker du inte använder lika ofta.

– Oroa dig inte över priset. Räkna i stället ut hur ofta du kommer att använda den och under hur många år. Sprid sedan kostnaden över det totala antalet timmar du kan använda den, säger Brian Lam, grundare av sajten The Wirecutter som skriver om elektronikköp.

2. Undvik extraköp

Erbjuds du av säljaren att lägga till exempelvis extra produktförsäkringar eller hörlurar, tacka nej.

– Stora företag har räknat på detta. Det är aldrig så att de erbjuder en deal som är bra för dig, säger journalisten och författaren Bob Sullivan till Forbes.

Ditt planerade köp lockar in dig i butiken. Det är de extra tilläggen som ger affärerna den riktiga vinsten.

Det finns dock undantag från regeln, påpekar Sullivan. Vissa butiker buntar ihop och säljer prissänkta varor de har överskott av på lagret. Och det kan ibland vara värt att försäkra dyra smartphones, kom bara ihåg att läsa det finstilta. Många försäkringar innehåller så många reservationer att det kan vara näst intill omöjligt att får några pengar tillbaka.

3. Lägg inte för stor vikt på specifikationerna

Stirra dig inte blind på vilka specifikationer eller ”specs” produkten har. Det är inte säkert att en enskild del som produkten innehåller påverkar helhetsintrycket av hur den är att använda. Tillverkare använder ofta listan över specifikationer för att påstå att just deras produkt är den bästa.

– Vanligtvis är det bäst att bara strunta i specifikationerna. Hur imponerande de än kan låta är chansen stor att alla andra har något som är lika bra. Koncentrera dig i stället på helheten, passar den här saken in i mitt liv och gör den vad jag vill att den ska göra, säger Pete Pachal teknikredaktör på sajten Mashable, till Forbes.

4. Känns produkten rätt?

Testa hur produkten känns att hålla i. Om du handlar på nätet, leta efter recensioner av personer som har samma behov eller krav som du.

Köper du exempelvis en kamera utan att testa hur den känns att använda kan det i värsta fall resultera i att du inte tar den med dig om den är för tung eller inte passar i handen.

5. Leta efter rabatter

Gör en sökning efter rabattkoder på nätet. Sök på produkten du är intresserad av eller en återförsäljare och ”rabattkod”, ”kampanjkod”, ”coupon code” eller liknande ord. Det går att hitta rabatter som gör att du kan spara pengar.

6. Planera dina köp efter släppdatum

När nya produkter kommer att släppas går att räkna ut och planerar du köpen därefter kan du handla billigare.

Om en ny Iphone släpps i september, som rykten påstår, kan du köpa den äldre modellen till ett billigare pris efter att den nya har släppts än om du skulle köpa den innan. På andrahandsmarknaden kan du hitta användare som vill uppgradera till den senaste modellen och säljer sin gamla telefon.

Leta på nätet för att ta reda på när tillverkare vanligtvis uppdaterar sina produkter och använd den informationen strategiskt.

Aftonbladet Min Ekonomi

Följ ämnen i artikeln