Oväntat stark tillväxt – dåligt för boräntan

Publicerad 2014-02-28

Det går bra för Sverige med ett BNP som tar ett glädjeskutt.

Men för alla med bolån är det inte så bra.

Det minskar chansen till fortsatta räntesäkningar.

Under sista kvartalet förra året ökade Sveriges BNP med 3,1 procent jämfört med 2012. Det är mer än förväntat.

– Det är en fantastisk siffra, den största höjningen sedan första kvartalet 2010, men bryter vi ned den kan vi se mörka sidor, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank.

Det är framför allt hushållens konsumtion, ökade statsfinanser och att industrin och handeln har ökat sina lager, som svarar för den stora tillväxten.

Exporten ökade bara med 0,3 procent.

Haltar fortfarande

– Exporten är avgörande för vår långsiktiga tillväxt och den haltar fortfarande. Därför ska man tolka siffran med försiktighet, särskilt eftersom Konjunkturbarometern hade en dropp i januari, säger Günther Mårder.

Tillväxten är annars en av faktorerna som påverkar Riksbankens beslut om reporäntan, som i sin tur påverkar hushållens bolåneräntor.

Men i det här fallet behöver det inte påverka alls.

– Den kopplingen är inte stark. Det är inte förrän exporten kommer igång som vi kan andas ut. Exportfrågan kommer också dominera Riksbankens beslut. Det här manar inte till fortsatta sänkningar av räntan, men isolerad manar den heller inte till höjningar, säger Günther Mårder.

Ingen sänkning

SEB gör en liknande bedömning.

– Vi sänker sannolikheten för en ny räntesänkning från 40 procent till 25 procent, skriver Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, på Twitter.

Det som talar för en fortsatt låg räntenivå är just inflationen. I januari var inflationen negativ, -0,2 procent.

– Inflationen påverkar boräntorna mer. Och Riksbanken har fullständigt misslyckats i sin inflationspolitik, säger Günther Mårder.

Följ ämnen i artikeln