Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Här är hetaste bostadsområdena i framtiden

Uppdaterad 2018-08-06 | Publicerad 2017-04-21

Det finns flera storstadsområden där mäklarna ser potential.

Bostadspriserna fortsätter att slå nya rekord.
I stora delar av Stockholms innerstad ligger nu kvadratmeterpriserna på uppåt 100 000 kronor i snitt eller mer.
Men det finns områden i våra storstäder där priserna är lägre, och som har framtiden för sig.

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att ticka uppåt. I Stockholm har ökningen mattats av en aning de senaste månaderna, men i Göteborg och inte minst Malmö rusar priserna.

Men det finns områden i och utanför våra storstäder där det går att hitta bostäder för klart lägre priser än i centrum, och som på några års sikt spås stiga i popularitet.

Stockholm

I huvudstaden är det framför allt två områden som pekas ut: Nacka i söder och Barkarby i norr.

– Kommunikationer och restid är jätteviktigt i Stockholm och områden där det pratas om tunnelbana tror jag mycket på. Nacka och Barkarby är sådana exempel, säger Andreas Moritz, försäljningschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Han får medhåll från Erik Wikander, VD på Mäklarhuset.

– Hela Nacka, från Saltsjökvarn via Sickla till centrum, kommer att sticka prismässigt. Det byggs väldigt mycket där och de kommer att få kommunikationer på ett helt annat sätt i framtiden, säger han.

År 2024 är planen att de första tunnelbanetågen ska rulla till Barkarby, där det ska byggas totalt 18 000 nya bostäder inom projektet Barkarbystaden. Ytterligare något år senare kommer tunnelbanan till Nacka, där det fram till år 2030 ska byggas 14 000 nya bostäder på västra Sicklahalvön.

Nacka utanför Stockholm.

Idag ligger kvadratmeterpriserna i Järfälla kommun, som Barbarby tillhör, på knappt 39 000 kronor för bostadsrätter, enligt Svensk Mäklarstatistik. I Nacka närmar de sig 55 000 kronor. Det kan jämföras med stora delar av innerstaden, där kvadratmeterpriserna letat sig över 100 000 kronor.

Barkarby och Nacka är områden som i framtiden kan bli vad Sundbyberg är idag, tror Erik Wikander.

– Titta på vad som hänt där de senaste tio åren. Det var ganska nergånget förut, men genom renoveringen av centrum, Annedalsområdet och tvärbanans tillkomst har alternativa miljöer skapats och det har helt plötsligt blivit hett och trendigt. Jag tror på något liknande för Nacka och Barkarby, säger han.

Andreas Moritz på Svensk Fastighetsförmedling spår att områden ännu längre från innerstaden kommer att stiga i popularitet.

– Nynäshamn, Österåker och Norrtälje, som ligger sjönära och relativt nära stan, tror jag kan få ytterligare ett uppsving. Tittar man på priset så får man mycket för pengarna där. Och de regleringar som redan finns och är på gång på bolånemarknaden, som amorteringskravet och det föreslagna skuldkvotstaket, sätter en gräns för hur många kronor och ören folk har att spendera på boende. Då tror jag att man kanske väljer att disponera dem längre ut från stan, säger han.

Göteborg

I centrala Göteborg har bostadspriserna nu nått över 60 000 kronor/kvadratmetern. På andra sidan älven, på Hisingen, är de något lägre – ca 47 000. Det är ett område Mats Ljung, VD för Bjufors i Göteborg, tror på.

– Framför allt de centrala delarna. Det händer jättemycket med fina bostadsområden som växer fram där det tidigare varit handelsområden. Det är dessutom bara en bro över älven så är du inne i city. Tidigare har Hisingen varit väldigt uppdelad. Så tror jag inte att det kommer att vara i framtiden, säger han.

Eriksberg på Hisingen i Göteborg.

Annars får man liksom i Stockholm leta sig en bra bit från stadskärnan för att hitta områden med en lägre prisbild, säger Mats Ljung.

– Områden som Mölnlycke och Landvetter har visserligen haft en fin utveckling men inte riktigt hängt med de centrala delarna. Där tror jag att priserna kommer att dra iväg mer än de gör generellt. Det byggs en hel del där och det ligger mellan Göteborg och flygplatsen, säger han.

Staffan Lindberg, ansvarig för nyproduktion på Lundin Fastighetsbyrå i Göteborg, slår ett slag för Nya Hovås söder om Göteborg.

– Där växer en helt ny stadsdel med 1 300 nya bostäder fram med all service. Annars kan jag tänka mig att folk letar sig utmed Älvdalen mot Lilla Edet och Trollhättan. Där är kommunikationerna väldigt bra med pendeltåg och motortrafikleden, och priserna är relativt hyfsade, säger han.

Malmö

I centrala Malmö har bostadspriserna stigit med nästan 20 procent det senaste året. Men det finns flera områden i hyfsat centrala lägen som har potential att stiga ytterligare kommande år, säger Agneta Chong, fastighetsmäklare på Erik Olsson i Malmö.

– Vi tror att Limhamn sjöstad är ett område på uppgång och som har stor utvecklingspotential. Där skapas en helt ny stadsdel som bygger ihop ön med Ribersborg och Västra hamnen, säger hon.

Peter Landgren, VD på fastighetsmäklaren Landgren i Malmö, pekar ut tre områden han tror extra starkt på.

– Värnhem, Nobeltorget och Dalaplan har varit något av svarta fläckar på kartan. De ligger alla relativt centralt på ungefär samma avstånd till absoluta centrum, och är verkligen på uppgång, säger han.

– Både Värnhem och Nobeltorget har haft rykte om sig att locka till sig människor med problem av olika slag. Men sedan kommunen rustat upp torgen har det lockat till sig nya näringsidkare. Dalaplan ligger ganska nära så kallade problemområden i östra Malmö, men vi ser hur man exploaterar och bygger om, och hur bostadsrättsföreningar satsar på att renovera. Det byggs också vindsvåningar på flera hus som säljs för 40 000 kronor/kvadratmeter, och det sätter prägel på hela området, säger Peter Landgren.

Agneta Chong på Erik Olsson pekar också ut Ellstorp, som gränsar till Värnhem, och Kirseberg i Malmös norra delar, som spännande stadsdelar i framtiden.

Kirseberg i Malmö.

– Det byggs en hel del nytt där som under byggtiden kan dämpa prisuppgången, men som när det är färdigt brukar höja efterfrågan och pris även på de äldre lägenheterna. Då kommer det också att etableras nya butiker och restauranger, säger hon.

Följ ämnen i artikeln