Mästerbedragarens tips: Så slipper du id-stölder

Publicerad 2013-10-14

Hans brottskarriär som ung blev världsbekant med filmen ”Catch me if you can”.

I dag lär Frank Abagnale företag och privatpersoner hur de skyddar sig mot id-kapningar och bedrägerier.

Här är hans bästa tips.

Frank Abagnale skrev själv boken som filmatiserades med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Berättelsen handlar om hur Frank som ung lurade sig till stora summor pengar genom bedrägerier, och om hur han gäckade polisen. Förra veckan gästade han Aftonbladets program Brottscentralen, och berättade om id-kapningar och hur man skyddar sig mot brotten som omsätter flera miljarder kronor bara i Sverige varje år.

”Strimla dokument”

– Jag brukar säga åt folk att göra som jag gör. Jag strimlar alla dokument. Om du exempelvis får en katalog från ett klädföretag i brevlådan som du sen kastar, men där din adress och dina personuppgifter står på baksidan, så kan en smart brottsling använda det för att stjäla din identitet, säger Frank Abagnale i Brottscentralen.

Det största anledningen till att man blir utsatt för en id-kapning är att man har gjort lagt ut information om sig själv alltför lättillgängligt.
– Om jag exempelvis tar en tar en mobilbild på dig på en flygplats, så finns en mjukvara för ansiktsingenkänning som kan koppla ihop med fotot med ditt konto på Facebook. Om man är med på Facebook och har en bild där så kan mjukvaran hitta dig där inom loppet av 7,5 sekunder med hjälp av det nytagna fotot. Om man sen berättar på Facebook var man bor och när föddes så kan man stjäla din identitet med 98 procents säkerhet, säger Frank Abagnale.

Anställdas misstag skapar risker

Därför rekommenderar han att man aldrig har en har en passbild eller tydlig porträttbild om man är med i Facebook, inte minst eftersom mjukvara för ansiktsigenkänning blir bättre hela tiden.

– Man ska heller aldrig skriva ut var man bor eller när man föddes på Facebook. Jag är inte med i Facebook, men jag har inget emot det och förstår varför folk vill vara med. Men man måste medveten om riskerna, säger Frank Abagnale.

När företag utsätts för stora bedrägerier utifrån beror det oftast på att en anställd har gjort ett misstag, menar Frank Abagnale.

– Det finns ingen mästertjuv eller mästerhackare. Det de gör är att sitta och vänta på att någon ska öppna dörren åt dem, att någon anställd exempelvis loggar in i ett system utifrån trots att det är förbjudet, säger han.

Följ ämnen i artikeln