Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Hans död utlöste kursras

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-20

Stenbecks imperium i gungning

Jan Stenbecks död kommer sannolikt att utlösa en våldsam turbulens i koncernen och skaka om aktiemarknaden.

Aktierna i hans bolag dök kraftigt då börsen i Stockholm öppnade i morse.

Vissa aktier hade sjunkit hela 20 procent bara en kvart efter att handeln startat.

Stockholmsbörsen öppnade sin handel 09.30 i morse och bara någon minut senare kunde en märkbar ökning av handeln med aktier i Stenbeck-sfären noteras.

Ordern från mäklarna och alktieägarna; sälj, sälj, sälj.

Klockan 09.45 hade aktierna i imperiets större bolag sjunkit med i genomsnitt 15 procent. En nedgång som av analytikerna på börsen beskrivs som kraftig, även om det än så länge inte handlar om ett störtdykande.

Största tappet stod på morgonen Metro-aktien för. Den sjönk drygt 20 procent.

De andra bolagen tappde mellan 10 och 15 procent.

Hans död kommer med all sannolikhet få få stor betydelse för aktiehandeln i flera dagar framåt.

En aktiemäklare vid en av de stora bankerna sa strax innan börsen öppnade:

– Många privatpersoner hör av sig, vi är nedringda. Oron är stor och många vill sälja. Men om det blir kaos eller inte beror på hur de internationella storföretagen reagerar.

Den väntade turbulensen ska ses mot bakgrund av att bolagen i Stenbecksfären redan sedan tidigare befinner sig i djup kris.

De senaste två åren har värdet på företagen sjunkit med 166 miljarder i kölvattnet av telekomkrisen.

”Imperiet kan slås sönder”

Experter Aftonbladet talade med i morse tror att det här bara är början och att imperiet på sikt rent av kan slås sönder.

Journalisten och författaren Per Andersson, som skrivit boken ”Stenbeck. Ett reportage om det virtuella bruket”, säger:

– Stenbecks död är en allvarlig förlust för sfären. Hela gruppen har varit centrerad kring honom och hans visioner och hur de styrande i företagen än hanterar det här kommer det att se ut som en kris.

Andersson säger att det egentligen är av underordnad betydelse om Stenbeck ledde det dagliga arbetet inom koncernen eller inte.

Det avgörande är att marknadens aktörer uppfattar det som att det var han som mer eller mindre enväldigt styrde verksamheten.

Komplicerat korsägande

Björn Wilke, telekomanalytiker och börsskribent på Dagens Industri, säger:

– Bolagen i Stenbeck-sfären kommer försöka köra vidare. Men det är svårt att se några nya satsningar, det var hans tankar och visioner som styrde.

Wilke säger att det är svårt att överblicka hur koncernen kommer att påverkas ekonomiskt. Stenbecks bolag är korsägda på ett komplicerat sätt vilket gör att få vet hur mycket han personligen ägde av dem.

En annan expert säger:

– Analytikerna började dra öronen åt sig redan för flera månader sedan. De vill ha stabila bolag som visar vinst. Men Stenbeck gillade att ta risker. Hans död kan mycket väl leda till att fritt fall för koncernens aktier.

Ärvde skog- och stålkoncern

Jan Stenbeck ärvde sitt imperium att fadern Hugo Stenbeck som dog 1977. Koncernen bestod då av skog och stål, men Jan Stenbeck ändrade inriktningen till media och telekom.

Mediekoncernen MTG inledde på 80-talet en storsatsning inom media och äger TV-bolag som TV3, TV6, TV8, Z-TV och produktionsbolaget Strix.

MTG äger även tidningen Metro med editioner i stora delar av världen samt bland annat affärstidningen Finansvision.

I sfären ingår även telekombolag som Tele 2 och Comviq.

"Bolagen kommer att överleva"

Kurserna på Kinneviksfärens bolag föll som väntat kraftigt efter beskedet om Jan Stenbecks död. Men experterna tror att bolagen kommer att klara sig.

Richard Aschberg, Oisín Cantwell

Följ ämnen i artikeln