Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Här får eleverna gratis studentmössor

”Nu kanske företagen måste sänka sina priser”

Uppdaterad 20.43 | Publicerad 20.03

VARBERG. Priserna för studentfiranden skenar.

Inte minst handlar det om specialdesignade mössor och nu går en gymnasieskola mot strömmen.

– Det kan handla om flera tusenlappar man slänger på en mössa man har en dag, säger Wilma Bergström, 18.

Linn Mellander, 18, tar fram en studentmössa och pekar på olika delar av huvudbonaden. Hon rabblar upp alla de små detaljer som kan förändras och läggas till.

– Man kan ha en plastskärm eller konstläder, man kan ha olika material på bandet, det är olika färger och kokarder, säger hon.

Linn Melander, Meja Olausson, Wilma Bergström, Ester Carlsson, och Hugo Ramhult går på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg.

Linn är engagerad i studentkommittén på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg, och går tredje året på ekonomiprogrammet. Hon säger att de höga priserna kring studentfirandet märks av bland klass- och skolkompisar.

– Det är många som väljer att jobba mer inför studenten. Då får man sämre närvaro och inte lika bra betyg. Man jobbar och tjänar pengar för att fira året... men är inte här lika mycket.

Exakt samma sak har Sofia Rådström Andersson, skolchef på Peder Skrivares gymnasieskola, lagt märke till.

– Det här märks väldigt tydligt på frånvaron. Framförallt vårterminen i trean ökar den rakt över och vi vet att en stor del av den beror på extraarbete, säger hon.

Efter förra årets studentfirande bestämde sig skolledningen för att genomföra en enkät bland de som tagit gymnasieexamen. Enkäten visade bland annat att snittpriset för en studentmössa bland förra årets studenter låg på 2 500 kronor.

Skolchef Sofia Rådström Andersson.

”Det gör ont i magen”

Varje år tar omkring 100 000 svenska 18- och 19-åringar klivet ut från landets gymnasieskolor. I hela Sverige präglas studentfirandet av fest, mottagningar, baler – och stora kostnader.

– Jag ska inte ta studenten förrän sommaren 2026 men har redan sparat en stor peng från min sommarjobbslön nu. Det säger kanske lite. Jag är inte jätteorolig, men jag känner folk som nästan kommer ha ångest över det, säger Hugo Ramhult, 17.

Hugo Ramhult.

Hur märks den här oron?

– En jag känner som går i trean säger att han ska köpa en billig studentmössa för att slippa skämmas för mycket... men att han ändå kommer skämmas för att den är billig. Det gör ont i magen att lyssna på det, säger Hugo.

Hugos kompisar som är engagerade i studentkommittén delar bilden av att priserna skapar en stor oro, både socialt och ekonomiskt.

– Det har blivit en statusfråga. Allt kostar pengar: Studentklänning, balklänning, fixa håret, mössa, säger Meja Olausson, 18, som går bygg- och anläggningsprogrammet.

Varför är det så viktigt att göra alla de här dyra grejerna, eller att betala så mycket för en mössa?

– Det är inte obligatoriskt att ha mössa... men om jag kommer utan mössa och 600 elever har det, då blir jag utstirrad. Det blir inte kul. Festerna runt om, det är samma sak, man vill inte vara den som inte är med, säger Meja.

PLUS: 21 utbildningar som du får betalt för att gå


En studentmössa kan kosta flera tusen kronor.

”Förklarat att det kommer bli en fin mössa”

I den enkät som skolledningen genomförde efter förra årets student fick eleverna svara på vad som var det viktigaste med studenten. De överlägset mest återkommande svaren: Gemenskap med klass och familj, och fint väder.

– Ingenting handlade om att glänsa inför andra, säger Sofia Rådström Andersson.

Skolan tog med sig enkäten in i en dialog som funnits sedan tidigare med kommun och näringsliv i Varberg.

Tillsammans med

Sparbanksstiftelsen i Varberg och Varbergs kommun skapades en lösningVarbergs kommun går in med 350 000 kronor till studentmössor, och Sparbanksstiftelsen ger 500 000 kronor till studentbalen. Pengarna till balen får inte användas till alkohol., där alla elever i Varberg får en gratis studentmössa och en kraftigt subventionerad studentbal. I studentenkäten svarade nästan alla som sa att de inte ville gå på balen att det berodde på kostnaderna.

– Det var egentligen politikerna som började diskutera mössorna. De såg likvärdighetsfrågan och skolans perspektiv, säger Sofia Rådström Andersson.

Skolledningen tog i sin tur förslaget på gratis mössa till de blivande studenterna på Peder Skrivares gymnasieskola. Eleverna var först lite skeptiska – men fick vara med och utforma mössan med ett begränsat antal möjliga variationer.

– När vi har förklarat för våra klasskompisar att det kommer bli en fin mössa och vad det är som gäller har de flesta blivit glada, säger Wilma Bergström.

Vill vända trenden: ”Alla borde få chansen”

Rent praktiskt kommer en upphandling genomföras, där skolan går ut med sin kravbild till marknadens aktörer som sedan får möjlighet att matcha kriterierna. Peder Skrivares gymnasieskola hör till landets största, och skolchef Sofia Rådström Andersson är noggrann med att betona att det ”inte handlar om att vi ska köpa 600 mössor för 2 500 kronor styck”.

– Om vi alla väljer de här mössorna kommer företagen förhoppningsvis märka det och då kanske de måste sänka sina priser, säger Meja Olausson, 18.

Meja säger att även hennes klasskompisar tycker att lösningen med gratismössan känns bra. Själv är hon väldigt nöjd.

– Jag tycker mycket är jätteonödigt. Klart man vill ha en fin mössa som inte ser billig ut men varje år blir det något nytt man kan lägga till, och så blir det den här statusfrågan.

Eleverna hoppas att initiativet med gratis studentmössor kommer att sprida sig över landet.

Liknande initiativ har genomförts tidigare, på skolor i bland annat Tumba, Hudiksvall och Västerås. Eleverna på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg hoppas att såväl kommunpolitiker som skolledare runt om i landet kommer att inspireras av satsningen.

– Jag tror det här blir en succé, och förhoppningsvis kan det sprida sig. Alla i Sverige borde få en rättvis chans till en värdig student, säger Hugo Ramhult, 17.

Följ ämnen i artikeln