Svensk Handel: Brist på nya mynt
Publicerad 2017-06-30
1 juli är det nya mynt som gäller.
Men enligt Svensk Handel och Riksbanken är det brist på nya slantarna.
– Det är för lite mynt där ute, säger Bengt Nilervall, Svensk Handels betalexpert.
Från och med 1 juli kan man bara handla med nya mynt ute i butiker och restauranger.
Men långt i från alla butiker är tillräckligt rustade. Nu varnar Svensk Handel för att det är alldeles för lite mynt i rullning.
– Det känns som att det är för lite mynt där ute, säger Bengt Nilervall, Svensk Handels betalexpert.
Riksbanken: Har försökt informera
Beställningarna och utökningarna av nya mynt fördubblades under juni månad. Men det är inte tillräckligt, enligt Nilervall:
– Det var från modesta siffror i maj. Om det här nu räcker är tveksamt. Jag tror inte att butikerna har tillräckligt med mynt i morgon och närmsta tiden
Riksbanken är insatt i läget.
– Vi har fått signaler från Svensk Handel och värdebolagen, och som vi bedömer så finns det den här risken. Vår ambition har varit att ge alla parter så mycket information som möjligt så att det här inte ska inträffa. Men nu får vi laga efter läge, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.
”Vill begränsa kostnaden”
Det här beror främst på att handeln har skjutit på myntbytet och haft kvar de gamla mynten i cirkulation.
– Det har inte funnits något incitament för nya mynt och att betala för det. De har legat och slirat på gamla mynt längre generellt. Det andra är att det varit ganska svårt för en liten handlare att få tag på nya mynt, säger Bengt Nilervall.
Enligt Wejshammar är det här en kostnad som handeln nu måste ta.
– De vill begränsa kostnaden. Därför lämnar dom ut gamla mynt till kunderna. Det blir ett slutet system. Det kommer till en punkt då dom inte kan skjuta på kostnaden. Nu går det inte att vänta längre.
Hon ser det dock inte som något problem.
– Jag kan förstå i enstaka fall att det kan bli knepigt om butiken inte har växel att lämna tillbaka. I såna fall får man lösa det från fall till fall, säger hon.
Bengt Nilervall:
– Många har kontokort nu. Man får vädja till det. Det är lite olyckligt såklart. Men handlare är pragmatiska och hittar väl någon lösning och försöker samtidigt vårda sina kunder.