Så undviker du de sju vanligaste sparmissarna
Publicerad 2024-11-12 08.00
Artikeln innehåller annonslänkar
Spara till en buffert, spara till pensionen, spara på ISK.
Råden om sparanden är många.
Vi har samlat sju vanliga misstag du gör med ditt sparandet och hur du kan undvika dem.
Det svenska sparandet har det senaste året minskat. I takt med högre levnadskostnader finns det inte alltid lika stort utrymme för sparandet. Ironiskt nog är det just i dåliga tider du absolut inte ska dra ner på sparandet då till exempel värdepapper kan handlas på lägre nivåer än tidigare.
Här listar vi de allra vanligaste misstagen många gör med sitt sparande och hur du undviker dem!
ANNONS
1. Du skjuter fram sparandet
Den klassiska frasen ”jag ska bara” är inte sparandets vän. Jag ska spara mer när jag får högre lön, när elpriset gått ner eller när semestern är slut kanske känns igen.
Fortsätter du så är det många kronor som går förlorade. Börja med att sätta igång ett sparande redan nu, även om det endast är några hundralappar. Tiden är viktig för ditt sparande så du får ta del av ränta på ränta-effekten.
2. Du sparar på ett konto utan ränta
”Vanliga” konton så som lönekontot har ofta låg ränta. I värsta fall har de ingen alls. Tekniskt sett betyder det att banken kan låna dina pengar helt gratis. Just nu kan du få över 4 % i ränta på ett sparkonto med ränta, om du ser bortom storbankerna. Och även om inflationen tar en bit av kakan är det betydligt bättre än att inte få ränta alls.
3. Du betalar höga avgifter i onödan
Det är lätt att tänka att en avgift på 2% för ditt fondsparande inte är så mycket. Men 2% över en längre tid blir väldigt mycket pengar.
Räkneexempel: Sparar du 1 000 kronor i månaden utan avgifter har du
cirka en miljon efter 25 år (med 8% avkastning). Sparar du samma summa
under lika lång tid men med en avgift på 2% får du cirka 700 000 kronor.
4. Du betalar av fel lån först
En vanlig fallgrop är att vi lägger pengar i mentala högar så som nöje, sparande, pension och semester. Det kan leda till helt fel prioriteringar. Det är inte alls ovanligt att vi har pengar på ett sparkonto samtidigt som vi har ett dyrt privatlån. Ett lån som kostar mycket mer än vad sparandet faktiskt ger. Betala alltid av den skuld med högst ränta först!
5. Du jämkar inte
Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. Om din jämkning gör att du betalar mindre skatt varje månad kan du ta hand om pengarna själv. Men var noggrann med att du fyller i alla uppgifter rätt! Du vill inte hamna i ett läge där du åker på kvarskatt.
6. Du undviker att jämföra
Det ligger i människans natur att inte gilla förändring. Detta medför att vi stannar kvar hos den bank vi redan har, trots att vi vet att det är sämre villkor. Aktiva och otrogna kunder får bättre villkor, så jämför och byt.
7. Du har ingen buffert
Spara först och främst till en buffert, innan du sparar till något annat. Då kan du tryggt sitta stilla i båten om något oväntat skulle hända. Spara gärna din buffert på obundet sparande, eller ett som betalar ut ränta månadsvis, då har du snabbt tillgång till dina pengar samtidigt som de i trygg takt kan växa.
Banker med månadsvis ränta
Här nedan har vi listat olika banker som erbjuder sparkonton som betalar ut räntan månadsvis istället för årsvis. Detta för att maximera den så kallade ränta på ränta-effekten, vilket passar perfekt för exempelvis ditt buffertsparande.
Brocc
Hos Brocc får du räntan utbetalad månadsvis både på deras rörliga och bundna sparkonton. Vill du binda under en lite kortare period, 3 månader, får du 3,80% sparränta. Föredrar du ett obundet sparande får du 1,70% sparränta. Samtliga konton omfattas av insättningsgarantin.
Borgo
På Borgos rörliga sparkonto får du, utöver räntan utbetald månadsvis, 3,40% sparränta. Du får fria uttag, fria insättningar och ett sparande som omfattas av insättningsgarantin. Dessutom har de inget minimikrav på insättning, vilket passar dig som vill spara mindre summor.
Lea Bank
Hos Lea Bank får du upp till 3,85% sparränta, beroende på hur snabbt du vill få dina pengar utbetalda. Båda varianter är obundna, och du får räntan utbetald månadsvis på båda varianter. Oavsett vilket sparkonto du väljer omfattas dina pengar av insättningsgarantin.
Lunar
Hos Lunar får du i dagsläget 2,75% sparränta på deras rörliga sparkonto. Räntan betalas ut månadsvis och du får fria insättningar och uttag. Kontot har ingen minimigräns för den första insättningen och dessutom omfattas dina pengar av insättningsgarantin.
Läs mer om Lunars sparkonton här!
Morrow
På Morrows rörliga sparkonto får du 4% sparränta från den första insatta kronan. Du får räntan utbetalad varje månad, fria uttag och fria insättningar. Dessutom är sparkontot avgiftsfritt och omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Läs mer om Morrows sparkonton här!
Nordnet
På Nordnets rörliga sparkonto får du i dagsläget 2,85% sparränta från den första insatta kronan. Räntan betalas ut varje månad och kontot omfattas av insättningsgarantin. Kontot är avgiftsfritt och du får obegränsat antal fria uttag och insättningar. Via kalkylen på hemsidan kan du enkelt se hur mycket ditt sparande kommer växa med olika räntesatser.
Avanza
Hos Avanza får du i dagsläget 2,75% sparränta på deras rörliga sparkonto. Kontot är avgiftsfritt och du har möjlighet att sätta upp ett autogiro om du vill månadsspara. Dessutom betalas räntan ut månadsvis och kontot omfattas av insättningsgarantin. Du får även fria uttag och insättningar.
Läs mer om Avanzas sparkonton här!
ANNONS