Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Rekordräntan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-22

Så förbereder du dig för höjningen

Räntan rekordhöjs.

Hushållens lånekostnader riskerar nu att fördubblas på bara två år.

- För den som redan lever på marginalen är det allvarligt, säger Annika Creutzer på Skandiabanken.

I förrgår höjde Riksbanken styrräntan till 2,25 procent. Det innebär att bankerna och bolåneinstituten höjer räntorna på bolånen.

Framför allt är det de rörliga räntorna som påverkas. Redan i förrgår höjde SEB till 3,9 procent. Stadshypotek följde efter och nästa vecka väntas övriga långivare hänga på.

Det är den tredje höjningen i år och därmed den högsta årliga höjningen sedan chocken med 500 procents ränta 1992.

Men det stannar inte där.

Boräntor på 6 procent

Riksbanken har aviserat fortsatta höjningar och de flesta bedömare räknar med en styrränta på 2,75-3 procent vid årets utgång.

Dessutom har Konjunkturinstitutet i en ny utredning uttalat sig för en fortsatt gradvis höjning av styrräntan till 4,75 procent före slutet av 2008.

Det kommer i så fall att innebära rörliga boräntor på närmare sex procent, nästan tre gånger så mycket som förra årets lägsta-noteringar.

Redan vid en bolåneränta på 4,5 procent kommer hushållens lånekostnader att näst intill ha fördubblats jämfört med förra årets lägstanivå.

För den som lånat två miljoner kronor till rörlig ränta betyder det en höjning med 28000 kronor om året.

Patrick och Ebba Hellgren har bara rörliga lån på sitt hus och hör till dem som drabbas.

-Men vi hade räknat med att räntan skulle gå upp. Och eftersom vi amorterat så mycket vi kunnat medan räntan varit låg känns höjningen inte så farlig, säger Patrick Hellgren.

"Gör en brandövning"

Annika Creutzer, familjeekonom på Skandiabanken, säger att räntehöjningen kan bli besvärlig för de familjer som redan lever nära sina ekonomiska marginaler. Att i det läget drabbas av till exempel sjukskrivning kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

-Jag råder alla att göra en ekonomisk brandövning. Man ska föreställa sig att inkomsten plötsligt krymper till 75 procent och ställa sig frågan: "Klarar jag detta?", säger hon.

Syftet med räntehöjningarna är att kyla ner den svenska ekonomin och skapa stabilitet på den överhettade bostadsmarknaden.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln