Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Småhandla ofta – och spara pengar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-01-15

Forskning visar att man förlorar pengar på att storhandla

dyrare än man tror Ny forskningsrön visar att det blir billigare att handla ofta och lite än att storhandla.

Glöm alla gamla ekonomiska råd.

Ny forskning visar att det i själva verket är billigare att småhandla flera gånger i veckan än att storhandla.

– Resultatet är förvånande, med modersmjölken får vi ju lära oss att man sparar pengar på att storhandla, säger Johan Lundberg, en av forskarna bakom studien.

Alla som har dåligt samvete för att de småhandlar mat flera gånger i veckan kan andas ut. I motsats till det råd de flesta privatekonomer ger är det i själva verket billigare att småhandla.

– Hur vi än vänder och vrider på resultaten kommer vi fram till samma sak. Trots att fler som småhandlar gör det i mindre, och därmed dyrare, affärer är det ändå lönsammare att sprida sina inköp under veckan, säger nationalekonomen Johan Lundberg, en av forskarna som gjort studien vid Umeå universitet, till aftonbladet.se.

Färskvaror hinner bli dåliga

Johan Lundberg tror att resultatet beror på att de som veckohandlar i större mån köper på sig färskvaror som de inte hinner konsumera innan de blir dåliga. När man småhandlar köper man bara det man behöver.

– När man storhandlar köper man kanske för mycket frukt och grönt, eller tror att man kommer att tjäna på att handla storpack av färskvaror, som man sedan får slänga, säger Johan Lundberg.

Konsumentverkets ekonomer och de flesta andra privatekonomer brukar råda människor att storhandla en gång i veckan för att kunna spara.

Kunder med betalkort handlar mer

– Vi blev själva förvånade över resultatet, eftersom alla får lära sig med modersmjölken att man sparar pengar på att veckohandla. Men jag känner egentligen inte till att det finns någon forskning som stödjer det, säger Lundberg.

Forskarna kom också fram till de som betalar med kort spenderar mer pengar än de som betalar med kontanter.

– Det beror troligen på att det är mer konkret att pengarna försvinner när plånboken rent fysiskt blir tommare. Då är man inte lika benägen att unna sig det där lilla extra, säger Johan Lundberg.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln