1 100 kvadratmeter sjötomt försvann
Uppdaterad 2012-09-18 | Publicerad 2012-08-31
Grannen blev ägare till Anders tomt
För fem år sedan köpte Anders Emilsson sitt drömhus med sjötomt.
Två år senare blev han av med sjödelen.
En ny karta visade att det var grannen som ägde den biten.
Sommaren 2007 fann Anders Emilsson, 38, sitt drömhus vid Laholmsbukten. Hus där är sällan till salu och när det röda gamla 1800-tals huset väl dök upp slog han till. Han renoverade, rustade och byggde ett nytt trädäck vid vattnet.
Men lyckan blev kortvarig.
Det som på mäklarens kartor visade en sjötomt, där den vattennära delen uppgick till 1 100 kvadratmeter, stämde inte överens med verkligheten.
2009 förändrades tomtbilden bokstavligt.
– Grannen kom med en ny karta från Lantmäteriet och sa att du äger inte tomten där nere – det gör jag. Jag blev skitförbannad.
Grannen hade rätt
Efter viss efterforskning visade det sig att den karta som fanns med vid försäljningen inte var korrekt och att grannen hade rätt.
I dag är större delen av tomten fortfarande Anders men inte biten längst ner mot vattnet. Han har nyttjanderätt av marken och grannen kan därför inte sälja den, men han äger den inte.
För att lösa problemet kom de överens om att Anders skulle köpa marken av grannen. Men Lantmäteriet och senare mark- och miljödomstolen satte stopp för det.
Nyligen kom en dom som går på Lantmäteriets linje. De anser att ett köp skulle hota strandskyddet. Dessutom har grannen en jordbruksfastighet och Anders en privat fastighet, att överföra mark från den ena strider mot lagen.
Markförlusten innebär även en ekonomisk förlust.
När Anders köpte huset betalade han 2,5 miljoner kronor för det. På senare tid har den förlorade sjötomtsmarken värderats till cirka 1,2 miljoner kronor.
Vill köpa tillbaka
Än har han inte gett upp tanken på att köpa marken och kommer att överklaga domstolens beslut. Han har också flera gånger varit i kontakt med säljaren och mäklaren.
– Jag har inte gjort något fel, det här är helt galet. Det är som att köpa en bil och upptäcka att det finns ingen motor i och sen skyller säljaren på tillverkaren.
Mäklarens roll har prövats tidigare och ärendet har tagits upp i Fastighetsmäklarnämnden. Då lades det ner.
Enligt Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, ska mäklaren inom kort lämna ärendet vidare till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd.
– Om de kommer fram till att något fel har begåtts kan köparen få ersättning från mäklarens försäkring, säger han.