Bankernas storvinster går till aktieägarna

Uppdaterad 2014-02-06 | Publicerad 2014-02-05

De fyra storbankerna i Sverige gör tokvinst, visar boksluten för 2013.

Och pengarna går – till aktieägarna.

Nu kräver finansmarknadsminister Peter Norman (M) att bankerna sänker sina avkastningsmål.

– I dag är de orimligt höga, säger han till Aftonbladet.

Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB gör alla vinst i år, visar boksluten som nu är klara för alla fyra storbankerna.

Störst procentmässigt är vinsten för SEB, banken redovisar 18,1 miljarder kronor efter skatt, en ökning med nästan fyra miljarder jämfört med året innan. En förändring på 18 procent.

Minst är vinsten för Swedbank.

Oavsett resultat har de fyra bankerna, precis som tidigare år, bestämt sig för att det är aktieägarna som får bada i pengarna. Beskedet fick Stockholmsbörsen att göra glädjehopp. Vid lunchtid hade OMXS-index gått upp med 0,9 procent, rapporterade TT Nyhetsbyrån.

Rejäl höjning hos Handelsbanken

Styrelsen hos SEB har föreslagit att aktieutdelningen ska höjas till 4 kronor per aktie, jämfört med fjolårets 2,75 kronor per aktie. Det motsvarar 59 procent av vinsten för helåret 2013.

Även Handelsbankens styrelse föreslår att mer pengar ska gå till aktieägarna. Där föreslås en rejäl höjning av utdelningen till 16,50 kronor per aktie, varav ordinarie utdelning uppgår till 11, 50 kronor per aktie, jämfört med fjolårets 10,80 kronor per aktie. Det motsvarar 73 procent av vinsten för 2013.

Handelsbankens vd Pär Boman vill inte gå in på varför man gör en sådan superhöjning.

– I första hand återinvesterar vi vårt kapital, resten distribuerar vi till våra ägare, säger han vid en presskonferens.

Bolånen fortfarande höga

Tillsammans med Nordea och Swedbank kommer aktieutdelningarna i de fyra storbankerna att uppgå till över 47 miljarder kronor för 2013. Det väcker irritation hos Villaägarna, eftersom vinstpengarna inte märks för de hushåll som har bolån för villor. Även om bolånemarginalerna har fallit något för 2013, så är de fortsatt höga, tycker intresseorganisationen.

– Swedbank och Handelsbanken delar ut tre fjärdedelar av vinsten till aktieägarna. Nu kan man inte längre säga till hushåll med villalån att bolånemarginalerna är höga för att banken måste kapitalisera sig för dåliga tider, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.  

Att bankerna ska kapitalisera, spara pengar, inför dåliga tider har varit moderate finansministern Anders Borgs käpphäst för att Sverige ska överleva finanskriser.

Sänka krav på vinstpengarna

Finansmarknadsministern Peter Norman (M) säger nu att man kommer att vara ännu hårdare mot bankerna om att spara pengar. En färdplan med ökade krav kommer från finansdepartementet och Finansinspektionen under våren.

Norman kräver också att bankernas ägare sänker sina krav på hur mycket av vinsten de ska få, alltså avkastningskravet, som i dag ligger mellan 13 och 15 procent.

– De har väldigt höga mål för avkastningen, orimligt höga, vilket gör att vinstpengarna delas ut till aktieägarna. Om de sänker avkastningskraven till realistiska nivåer kan de investera mer pengar, och inte lämna ut så mycket till aktieägare.

Finns inte i Sverige än

Han ser en ”ekonomisk naturlag” framför sig där bankerna sparar mer och aktieägarna i samma takt accepterar en lägre utdelning varje år.

– Utomlands finns det en livlig diskussion om att sänka målen för avkastning, den har inte fallit rot i Sverige än.
Men tror du inte att det sticker i ögonen på de som har bolån att deras marginal inte förändras särskilt samtidigt som ägarna får storvinster varje år?

– Jo, jag förstår det. Det rimliga är att när bankerna får egna högre reserver, så blir de mer stabila. Då kommer aktieägarna acceptera lägre utdelning och kostnaden går till kapitalägaren.

Följ ämnen i artikeln