Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Flopp för nystartade fonder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-04-11

36 fonder har backat - endast fyra går plus

Under förra årets börshausse poppade nya fonder upp som svampar ur jorden.

Men de flesta har gått kraftigt back, visar en genomgång som Ekonomi24 gjort.

Det går trögt för de fonder som startade för ett år sedan. 36 stycken har gått back medan endast fyra stycken har gått plus. Sämst har det gått för Länsförsäkringars Internetfond och bäst för Roburs läkemedelsfond.

Det visar siffror från Svensk fondstatistik tagit fram åt Ekonomi24.

Under första halvåret förra året startade 40 nya fonder. Det var när börsen stod som högst. Men sedan i mars har det bara gått utför både på Stockholmsbörsen och de utländska börserna.

På samma sätt har de flesta nystartade fonderna gått riktigt dåligt. Länsförsäkringars internetfond har backat med drygt 65 procent på mindre än ett år. Den startade den 15 maj förra året. Länsförsäkringars fond Branschfokus har också gått dåligt och backat med 40 procent sedan den startade den 15 maj förra året.

- Att det gått dåligt för främst internetfonden beror naturligtvis på den trista utvecklingen på börsen för internetbolagen, både i Sverige och i USA. I fonden har vi mycket bolag som är noterade på Nasdaq. I fonden Branschfokus har vi en stor andel tillväxtaktier. Dessa har som bekant gått dåligt på börsen. Det är inte så konstigt att dessa fonder svänger kraftigt, de är trots allt högriskfonder, säger Örian Söderberg, VD för Länsförsäkringar fonder.

Viktigt se långsiktigt

Skandias Timeaggressive-fond har också backat rejält, med nästan 65 procent sedan starten den 25 maj. Den är i dagsläget värd 100 Mkr men har ett insatt kapital på mellan 150 och 175 Mkr.

Fonden investerar främst i mindre och relativt nystartade företag inom telekom, information, media och underhållning.

I och med att fonden köper aktier i främst omogna bolag är de extra känsliga för konjunktursvängningar. Av den anledningen svänger det mycket om fonden, enligt Peter Elmhorn, VD för Skandia och Carlsson fonder.

Trots nedgången ser de båda fondcheferna ingen större anledning till oro utan understryker att det är viktigt att se långsiktigt på sparandet.

- Långsiktigt är det en god investering att satsa pengar i vår time-fond. Svängningarna är stora i ett kort perspektiv, men så är det, för att i ett längre perspektiv bli en bra investering. När vi gjorde annonsering om fonden så har vi sagt att det är en högriskfond och därför satsar människor endast en mindre del av sina pengar i den här typen av fonder, säger Peter Elmhorn.

Läkemedel mot strömmen

Den fond som däremot gått bäst av dem som startade under första halvåret förra året är Roburs läkemedelsfond, Robur Medica. Sedan starten den 5 april förra året har den stigit med 13 procent. Fonden innehåller en blandning av aktier i stora och medelstora amerikanska läkemedelsbolag, samt bioteknikföretag. Värdet är 4,3 miljarder i dagsläget.

- Läkemedel- och bioteknikaktierna gick bra förra året och i år har de gått hyfsat i relation till andra sektorer. I oroliga tider har läkemedel klarat sig bra. Jag tror att läkemedelsbolagen kommer att ha en relativt bra utveckling på börserna framöver, säger Peter Abelin, fondförvaltare för Robur Medica.

Isaac Pinéus (isaac.pineus@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln