Skarp kritik mot nya räntehöjningen: ”Ansvarslöst”
LO-ekonomen ser rött: ”Biter inte på den här inflationen”
Publicerad 2023-06-30
Höjning efter höjning har varit Riksbankens melodi senaste året.
Det får både näringslivet och LO att se rött.
– Upprörande, kallar LO-ekonomen Laura Hartman det hela.
Riksbanken höjde återigen styrräntan under torsdagen. Nu med 25 punkter till 3,75 procent. För lite mer än ett år sedan var samma ränta 0 procent.
– Det här är kännbart, särskilt för dem med höga bolån, sa Erik Thedéen strax efter beskedet enligt TT.
Det är med anledning av den skyhöga inflationen som Riksbanken har agerat som de har gjort det senaste året.
– Den är fortfarande alldeles för hög, uppger banken.
Deras främsta vapen i inflationsbekämpningen är just räntehöjningar. Med anledning av det var beskedet i dag glasklart: det blir ytterligare en höjning i år – minst.
Ett förödande besked, menar näringslivet.
– Riksbanken skjuter sig själv i foten och höjningen kommer förlänga och förvärra lågkonjunkturen. I ett läge där inflationen så tydligt är på väg ner borde man avvakta. Det här får förödande konsekvenser, inte minst för byggbranschen, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv i en kommentar till Aftonbladet.
”Ansvarslös penningpolitik”
Även LO menar att det är helt fel väg att gå. Chefsekonomen Laura Hartman kallar dagens höjning för ”upprörande, men inte förvånande”.
– Jag har länge efterlyst en plan för sänkta räntor, men är inte förvånad över Riksbankens enögdhet, säger hon i en kommentar.
Hon skräder inte orden när hon kallar Riksbankens penningpolitik för ”ansvarslös”.
– Med sin ansvarslösa penningpolitik pressar Riksbanken helt i onödan redan hårt utsatta hushåll och ökar arbetslösheten i Sverige.
Biter inte på energi-inflation
För Aftonbladet utvecklar hon kritiken och påstår att räntehöjningar som koncept inte biter på den inflation vi ser i Sverige med höga energipriser.
– Den typen av inflation som kommer från utlandet, med chockpriser på el, biter inte räntevapnet direkt på. Det är en ineffektiv medicin med väldigt allvarliga biverkningar.
Många, inklusive Riksbanken själva, hävdar att deras främsta och mest effektiva vapen är just räntehöjningar. Varför menar du att det är fel?
– I en vanlig situation där inflationen kommer från en överhettad ekonomi där människor har gott om pengar, shoppar och lönerna trissas upp, då är det en mer vettig politik att lämna detta åt Riksbanken. Men den här inflationen skulle behöva annan typ av hantering. Där menar jag att det snarare är regeringen och beslut från statligt håll som skulle verka mer, säger Laura Hartman.
Vad hade du velat se i stället för räntehöjningar?
– Problemet i grunden är att Riksbanken är relativt maktlösa inför den här typen av inflation. Att den redan har börjat komma ner beror på att den initiala chocken som orsakade det hela, nämligen energipriserna, har kommit ner. Inflationen kommer alltså att komma ner av sig själv, mer eller mindre.
– Bara det att finansministern kallade alla matjättarna till samtal påbörjade en process där priset på livsmedel trappades ner.