Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så hittar du jobb på ett KLICK!

Publicerad 2015-02-20

Glöm traditionellt cv - använd en app i stället

HAR SJU JOBB  Tim de Land, 19, har bestämt sig för att bli miljonär.

Svårt att få arbete som ung och oerfaren?

Nix, inte om du frågar Tim de Land, 19.

– Jag har sju jobb just nu. Det ­senaste ”lajkade” jag mig till via en app.

ANSTÄLLD – ELLER APP-STÄLLD?   Med den nya svenska appen kan du skicka in en personlig ansökan, i stället för ditt gamla trötta cv. (OBS! personen på bilden är inte samma som i artikeln.)

När ungdomsarbetslösheten skjuter i höjden gäller det att vara kreativ om det ska bli något jobbande.

Det förstod Tim de Land tidigt och valde därför att skippa det traditionella jobbsökeriet och arbetsförmedlingen.

Söker på egen hand

– Det tar för lång tid på arbetsförmedlingen, och jag är nog inte medlem där? I stället har jag skaffat kontakter för att få jobb, gjort cv-rundor på stan och varit inne på jobbportaler på nätet.

• Men sju jobb samtidigt - hur hinner du med det?

– Allt går om man vill. Är man ung får man jobba för att få erfarenhet, inte för pengarna. Det kommer sen. Och jag har ju bestämt mig för att vara miljonär år 2020, så för min del gäller det att ligga i för att nå mitt mål.

Senaste jobbet - som försäljare på ett telecomföretag - fick Tim via jobb-appen Selfiejobs.

Som en dejtingapp

– Det är som en dejting-app, fast för jobb. Jag blev helt kär när jag upptäckte den. Man lägger in ett cv och lajkar olika företag. Sen får ­företaget en match, och hör av sig om de tycker att man passar.

• Och dina andra jobb?

– Jag är hockeytränare, danslärare på två olika ställen och jobbar i en djuraffär, bland annat.

Tim de Land har framför allt tvåviktiga tips:

– Det handlar om att vara envis och visa framfötterna.

5 andra jobbsökartrix som faktiskt fungerat

1. Startade Facebookgrupp

Joakim Aittamaa Lindström tröttnade på Arbetsförmedlingen och startade Facebook-gruppen ”Nu ger vi grabben ett jobb!”. Aftonbladet rapporterade om hans söksätt, och tre månader och flera erbjudanden senare arbetar han med kommunikation genom sociala medier.

2. Anställd via Twitter

Lovisa Ohlson imponerade på Fredrik Wikingsson med sitt twittrande och fick jobb som researcher i Filip och Fredriks program ­”Breaking News”.

3. Satsade på chefsfåfänga

Copywritern Alec Browstein hade tesen att topp-vd:ar ofta googlar sig själva. Därför köpte han Google-annonser där han sökte jobb, som dök upp när cheferna skrev in sina egna namn. Det tyckte de fåfänga arbetsgivarna var kul för Browstein fick flera erbjudanden och jobbar nu för en av dem.

4. Satte sig på reklamtavla

Johan Sandwall i Göteborg köpte plats på en 60 ­kvadratmeter stor ­reklamskärm på Svenska mässan och ­använde den för att söka sommarjobb i maj. Det gick hem.

5. Sålde sig själv med Amazon-kopia

Fransmannen och webbutvecklaren ­Philippe Dubost byggde en kopia av Amazon-sajten och sålde sig själv, komplett med måttangivelser och språkval på domänen phildub.com. Tre veckor senare hade han fått 1,3 miljoner unika besökare från 290 länder, 39 000 Facebook-likes. Och ett jobb.

Experten: Så maxar du dina chanser

Sök massor av jobb! uppmanar Arbetsförmedlingen.

Helt fel, menar karriärrådgivaren Erik Fors-Andrée.

– Bästa vägen till drömjobbet är att fokusera på ett företag du verkligen vill arbeta för och visa varför de ska anställa just dig.

Rekryteringsexperten Erik Fors-Andrée.

Ett enkelt litet cv med en milslång meritförteckning som skickas ut till en drös arbetsgivare hör till det förgångna. Dagens ­arbetsmarknad är tuffare än så - framför allt för ny­utexaminerade.

– Det gäller att marknadsföra sig själv på ett bra sätt. Och fokusera på var du vill jobba. Att skicka ut hundra ansökningar som ser likadana ut är oftast ingen idé. Dagens arbetsgivare söker det ”lilla extra”, en ansökan som sticker ut och som visar att personen som söker jobbet är påläst.

Viktigt för oerfarna

Enligt Erik Fors-Andrée, som driver rekryteringssajten Cruited.com, är det särskilt viktigt för personer som inte har så mycket erfarenhet att stå på sig och visa vad de går för.

– Man kan till exempel spela in en videopresentation, starta en jobbsökar-blogg eller göra något annat som sticker ut bland ansökningarna.

En annan sak att tänka på är att ­olika branscher rekryterar på olika sätt. Erik Fors-Andrée menar att arbetssökande bör vara­ lite ”street smarta” och lägga krut på att ta reda på HUR företagen vill rekrytera.

– Vill du arbeta på en redovisnings­byrå är det fortfarande cv som gäller, att marknadsföra sig på sociala medier funkar bäst för pr-jobb och söker du ett handelsrelaterat yrke kan det vara idé att skicka in en videopresentation, till exempel.

Plugga om företaget

En sak som ofta får ­arbetsgivare på fall är kunskap om företaget.

– Kom med en gedigen analys av vad du kan bidra med, och gärna idéer. En jobbsökare jag hade kontakt med gick igenom företagets årsredovisning och kom med förbättringsförlag. Sånt gillar ­arbetsgivare.

Nya vägar till drömjobbet

 Mingla på Twitter. Delta i diskussioner om annat än jobb med potentiella arbetsgivare. När ni känner varandra lite är det lättare att ta upp att du skulle vilja jobba hos dem.

 Kolla på Facebook vad dina gamla klasskamrater gör i dag. Jobbar någon av dem på ditt favoritföretag? Ta kontakt och be om hjälp att lobba in dig.

 Följ Twitter-hashtaggen #nyttjobb. Där twittrar företag ut jobbannonser dagligen.

 Spela in en film med mobilen där du presenterar dig och lägg upp på en ­videosajt. Bifoga länken i din ansökan.

 Skicka din Linkedin-­profil i stället för ett cv. De allra flesta branscher finns där i dag.

 Ladda ner selfie-­jobb­appen och gör en ­profil.

 Rikta dig tydligt till en arbetsgivare – det kan ibland resultera i jobb som inte ens finns. Att hitta så kallade dolda jobb handlar om att visa en möjlighet som företaget inte själva tänkt på eller inte hunnit ta tag i.

 Storytelling att genom en berättelse visa vem man är och vad man kan och vill – blir allt viktigare framöver.

Följ ämnen i artikeln