Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så får du mer för pengarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-03

Aftonbladet hjälper dig att hitta rätt sparform

Börsen är skakig och aktiefonderna har rasat i värde.

Men det finns alternativ.

Aftonbladet hjälper dig att hitta ett tryggare sparande om du har tröttnat på börsen.

Satsa rätt Carolina Chavez, 24, har förlorat drygt 1 500 kronor på sina aktiefonder sedan augusti. Nu har hon sålt och satt in pengarna på ett sparkonto med bra ränta istället. "Jag har sparat till en resa till Bali och behövde pengarna nu för att kunna betala biljetten", säger hon.

Under tredje kvartalet i år tog svenskarna ut 6,1 miljarder ur sina aktiefonder, enligt Fondbolagens förening. De korta räntefonderna fick in 8,6 miljarder i nytt kapital under samma period.

Räntefonder är säkra

- Korta räntefonder är en mycket säker placering eftersom fonden placerar i korta räntebärande papper som löper på max ett år. Förräntningen är runt fyra procent om året. Med tanke på att börsen har gått ner 25 procent är det ju en mycket bättre sparform i dagsläget, säger Catharina Andréen, familjeekonom på FöreningsSparbanken.

Men det finns andra sparalternativ. Vad du väljer beror helt på vilka risker du vill ta och hur länge du kan ha pengarna låsta.

Realt sparande: Sparar du hos RiksgäldsSpar till real fast ränta, får du kompensation för inflationen. Om inflationen är 5 procent får du 7,68 under det året, med dagens ränta bunden på fem år.

- Det är den enda sparform som garanterar dig din köpkraft. Det värsta som kan hända med ett räntesparande är ju stigande inflation, säger Erik Thedéen, avdelningschef på Riksgäldskontoret.

Ett populärt alternativ när börsen är skakig är realobligationer.

- Realobligationer är lite som en brandförsäkring. Om inflationen blir hög är det mycket bättre än ett vanligt räntesparande. Blir inflationen normal är det lika bra som att spara till marknadsränta.

Minsta insats är 5 000 kronor.

Aktieindexobligationer: Ett aktieköp med inbyggd garanti. I botten ligger en obligation som garanterar hela eller delar av insatsen. Om aktiemarknaden går bra ökar värdet tack vare optionsdelen.

- Man vet alltid hur mycket man får tillbaka men istället för att bara få ränta som i en vanlig obligation, får man en koppling till aktiemarknaden, säger Mats Ericsson på Handelsbanken.

- I sina bästa stunder ger en aktieindexobligation aktiemarknadens möjligheter och obligationens begränsade risk.

Bankerna har nyförsäljningar några gånger per år. Det finns även andrahandsmarknad med lite andra villkor. Lägsta belopp är 10 000 kronor.

Har rätt att byta mot aktier

Konvertibler:

Ett räntebärande värdepapper som du har rätt att byta mot aktier till en från början fastställd kurs.

Egentligen ett skuldbrev där investeraren blir långivare till företaget. Du får ränta under tiden lånet löper, normalt fem till tio år.

Privatobligationer

Ett räntebundet sparande med större kontroll än räntefonder. Du garanteras en i förväg fastställd ränta på lånet.

Värdet på obligationen beror på ränteutvecklingen. Faller räntorna är man fortfarande garanterad den ränta man köpte obligationen för.

- Då stiger dessutom värdet på obligationen och man får mer tillbaka än vad man betalade, säger Irma Rosenberg, chefsekonom på SBAB.

Stiger räntorna sjunker obligationen i värde. Fördelen är att man alltid vet vad man får tillbaka.

Banksparande: Den som söker trygghet kan ju alltid spara på banken. Men sparräntorna varierar kraftigt. Hos de fyra storbankerna ligger räntan mellan en halv och en procent. Mindre nischbanker kan ha räntor på över tre procent.

Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln