Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Annika, 73, lurades på 20 000 kronor av sms-bedragare

Trodde att dottern var i nöd – främst äldre drabbas

Publicerad 2022-11-04

Polisen har fått in runt 200 anmälningar om sms-fishing på kort tid.

Gemensamma nämnaren: Ett ”barn” eller ”barnbarn”.

– Det lät väldigt trovärdigt, jag trodde absolut att jag sms:ade med min dotter, säger Annika Olsson, 73, som blev lurad på 20 000 kronor.

Bedragarnas metod, att skicka sms och utge sig för att vara en släkting, är inte helt ny, men antalet anmälningar har ökat dramatiskt. Bara nu under oktober har polisen fått in runt 200 nya anmälningar om sms-bedrägeriet över hela landet.

– En fjärdedel av anmälningarna som kommit in är i Stockholm. Bedragarna har kommit över ganska mycket pengar. Vad vi vet är det främst äldre som har drabbats, där man har skickat pengar, säger brottsförebyggare Lotta Mauritzson på Nationellt bedrägericentrum.

För Annika Olsson från Motala började det med ett nödrop på sms i slutet av augusti. Någon som utgav sig vara hennes dotter skrev på sms att hon bytt telefonnummer och att hon skulle radera det gamla numret.

– Sen skrev ”hon” och undrade om jag kunde hjälpa ”henne” för att ”hon” behövde betala en räkning och jag skulle få tillbaka pengarna efter två dagar. Det här var på tisdagen och så skulle jag få dem på torsdagen, säger Annika.

 

Då kan du få pengarna tillbaka för bedrägeri

 

Annika Olsson lurades av en sms-bedragare som utgav sig för att vara Annikas dotter.

”Jag mådde dåligt psykiskt när jag upptäckte det”

Hon frågade om dottern kunde ringa henne i stället så att det blev lättare att kommunicera. Svaret blev:

”Nej, jag kan inte ringa dig, jag sitter i samtal med fodringsägaren och det är 16 000 jag ska betala.”

Sedan adderades ytterligare 4 000 kronor för en klänning, från Dior.

– Jag tänkte att hon köpt sig en ny klänning för att fira sin man på 60-årsdagen och att hon inte ville berätta det för honom.

Annika skickade i väg pengarna och fick svaret: ”Tack snälla mamma <3 <3<3”.

– Det var inte alls likt min dotter. Jag mådde dåligt psykiskt när jag upptäckte hur det verkligen var. Det var som en mental våldtäkt, en väldigt otäck känsla. Det är så lätt att bli lurad, man kommer ju i affekt med detsamma när man hör att ens barn behöver hjälp. Det är väldigt fult att spela på moderskänslorna, känslokallt, säger hon.

”Barnen är ju det käraste man har”

Bibi Dawe, 83, från Stockholm trodde att sms:et hon fick den 12 oktober var från hennes dotter.

Bibi Dawe blev också blåst via mobiltelefon.

– ”Hon” skrev: ”Hej mamma, min mobil föll i handfatet och blev vattenskadad” och ”Jag har lånat den här mobilen tills jag skaffar mig en ny”.

I sms:et står också att varken mikrofon eller kamera fungerar på ”hennes” lånemobil och att ”hon” bara kan skriva sms – samt att det gamla sim-kortet inte längre fungerar.

Efter flera sms var Bibi redo att skicka pengar. Då ringde hennes riktiga dotter.

– Tack vare det klarade jag mig. Barnen är ju det käraste man har och är det så att de har råkat illa ut och behöver pengar då vet de att det är bara att ringa mamma. Så jag hade gått på det, naturligtvis.

Nu vill hon varna andra som får den här typen av sms.

– Stackars alla gamla människor. Jag blir så arg!

Sms:et där bedragaren uppgav sig för att vara Bibi Dawes dotter.

Polisen: Bilden börjar klarna

Polisen har nu en nationell samordning för sms-bedrägerierna.

– Ja, det är så pass allvarligt. Det här är ytterligare ett sätt för de kriminella nätverken att skaffa sig pengar för sin verksamhet. Bilden av vilka bedragarna är börjar klarna nu, säger Lotta Mauritzson.

Lotta Mauritzson, Nationellt bedrägericentrum.

Vad vill du säga till den som får den här typen av sms?

– Man måste tyvärr vara kritisk när det gäller all digital kommunikation. Det är viktigt att man får kontakt med sitt barn eller barnbarn så att man verkligen kan stämma av att det är rätt person man har fått sms:et ifrån. Man behöver vara jätteförsiktig när man ska hjälpa någon med pengar.