Inget parti vill ha skarpare amorteringskrav
Uppdaterad 2020-02-07 | Publicerad 2017-10-24
Inget politiskt parti säger i nuläget ja till det skarpare amorteringskravet. Fyra partier säger nej, två svarar kanske och de två största partierna avvaktar, visar en enkät SvD låtit göra. ”Det är en hypotetisk fråga”, säger Fredrik Olovsson (S).
Om knappt tre veckor väntas Finansinspektionens (FI) styrelse fatta beslut om att skärpa amorteringskravet. Från första mars nästa år skulle också en låntagares inkomst styra hur mycket han eller hon behöver amortera varje månad och inte bara belåningsgraden på bostaden.
Förslaget som presenterades för första gången i våras har fått positiv respons från bland annat Riksbanken och Boverket. Men det har också mött kritik, både från akademiskt håll och olika intresseorganisationer som Bankföreningen.
Är nödvändigt
Finansinspektionen vill driva kravet vidare och så sent som på måndagen skrev generaldirektör Erik Thedéen på DN debatt att ”I avsaknad av andra åtgärder som kan minska riskerna för svensk ekonomi bedömer FI att ett skärpt amorteringskrav är nödvändigt.”
Men Finansinspektionen kan inte besluta själva utan förslaget måste godkännas av regeringen. Dessutom brukar politiker oavsett partifärg betona vikten av enighet i frågor som rör bostadspolitiken för att skapa långsiktighet för hushållen.
Ingen sa ja
SvD har frågat alla riksdagspartier om de är beredda att stödja en skuldkvotsbroms: Ja, nej, eller kanske?
Resultatet: Inget av partierna svarade ja.
– Vi kommer att ta ställning till ett eventuellt förslag om skuldkvotstak om Finansinspektionen lämnar ett sådant till regeringen. Det har de inte gjort ännu så det är fortfarande en hypotetisk fråga, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i Finansutskottet.
Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, väljer att svara ”kanske”. Även regeringens stödparti, Vänsterpartiet, väljer alternativet kanske.
Från borgerligt håll säger Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna nej till det strängare amorteringskravet. Från Moderaterna är svaret desto vagare.
– Vi tittar på frågan och kommer att återkomma om vad vi landat i, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson för Moderaterna.
Sist ut att svara i SvD:s enkät var Sverigedemokraterna. Partiets besked: nej till ett skärpt amorteringskrav.
– Vi tror att det vore bättre med en nedtrappning av ränteavdragen, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson (SD).