Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Boprisrallyt fortsätter – trots höjda räntor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-07

73 procent tror på allt hetare bostadsmarknad

Banker och låneinstitut varnar för stundande räntehöjningar.

Ändå tror 73 procent av svenskarna att priserna på bostäder kommer att fortsätta stiga.

Samtliga bedömare som aftonbladet.se har pratat med tror att räntorna kommer att gå upp de närmsta åren. SEB tror på en uppgång på minst en procentenhet det kommande året. Swedbank och Handelsbanken tror också på en ränteuppgång.

Tror på högre priser

Ändå tror hela 73 procent av svenskarna att bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt enligt SEB:s boprisindikator för maj månad.

– Det beror sannolikt på beskedet att fastighetsskatten slopas och ersätts av en avgift på 4500 kr, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB. Det innebär lägre kostnader för cirka 60 procent av landets alla småhusägare.

De nya reglerna innebär en rejäl besparing för dem som bor i hus. Med det gamla systemet fick den med ett taxeringsvärde på två miljoner betala cirka 20000 kr i fastighetsskatt om året. Nu kommer samma person bara att betala 4500 kr. Har man lån på två miljoner innebär det en besparing motsvarande en ränteuppgång med cirka en procent.

”Folk har mer pengar i plånboken”

Men enligt Gunilla Nyström är det inte bara slopandet av fastighetsskatten som gör att så stor del av de tillfrågade tror på stigande bostadspriser. Det beror också på det allmänna konjukturläget.

– Folk har mer pengar i sina plånböcker och en optimistisk syn på framtiden. Man vågar satsa. Det är först när vänner och grannar börjar förlora jobben som man drar öronen åt sig och bli försiktigare. Något sådant har vi inte sett ännu.

I början på 90-talet använde vi i genomsnitt elva procent av vår disponibla inkomst till räntebetalningar. I ligger den siffran på under fyra procent enligt Riksbanken.

– Det talar också för att det fortfarande finns marginaler, säger Gunilla Nyström.

Smärtgräns

Men även om många tror på en fortsatt uppgång kan priserna naturligtvis inte gå upp hur mycket som helst. Till slut når man en smärtgräns när folk inte har råd att betala mer.

– De senaste åren har det varit en väldig kraft i uppgången och den kan inte fortsätta hur länge som helst. Det är ju en marknad vi pratar om och priserna kan mycket väl falla. Men på längre sikt är det naturligt att priserna stiger i takt med tillväxten och inflationen.

Ingen fastighetskris

Att det stundar en fastighetskris som i början på 90-talet tror inte Gunilla Nyström.

– Då såg kreditmarknaden annorlunda ut. Vi hade en lågkonjunktur och en hög inflation och avdragsrätten hade försämrats i skattereformen. I dag har vi ett helt annnat läge.

Så lyckas du med husköpet

Per-Erik Gustavsson

Följ ämnen i artikeln