Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Jobb finns – för den som pluggar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-04

Kravet på utbildning ökar

Pluggar vidare Johan Karlsson, 32, har redan lagt tre år på att utbilda sig till sjuksköterska, men pluggar nu ytterligare ett drygt år för att bli specialistsjuksköterska. ”Suget efter intensivvårdssköterskor är superstort”, säger han.

Arbetslöshet och kris – men inte överallt. Här är yrkena där du får jobb i år.

– Man är alltid eftertraktad när man är specialistutbildad, säger sjuksköterskan Johan Karlsson, 32, som pluggar vidare – med lön.

Industrin har gått igenom sin djupaste kris sedan 30-talet, men redan till hösten kommer det att bli personalbrist. Men den som blivit av med jobbet som montör eller operatör gör bäst i att vidareutbilda sig, för de jobben kommer inte tillbaka.

– Vi ser en efterfrågan inom industriyrkena, men det är yrken med högre kompetenskrav, som CNCtekniker och kvalificerade svetsare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Kraven ökar

Men det är inte bara inom industrin som kravet på utbildning ökar. På Arbetsförmedlingens ”kalla” lista finns nästan bara yrken med kortare utbildning som barnskötare, vårdbiträden och lagerarbetare.

Betalar utbildningen

– Inom vård och skola har man ökat den kvalificerade personalen under lång tid. Man har ersatt barnskötare med förskollärare och undersköterskor med sjuksköterskor, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Inom vården är efterfrågan på specialistsjuksköterskor så stor att många sjukhus anställer sjuksköterskor och bekostar specialistutbildningen. Sjuksköterskan Johan Karlsson, 32, läser just nu till intensivvårdssköterska samtidigt som han får lön från Karolinska sjukhuset i Stockholm. När han är klar får han bättre betalt – och har dessutom betydligt fler jobbmöjligheter.

’Kunskapslyft behövs’

– Man är alltid eftertraktad när man är specialistutbildad. Dessutom är det lättare att få utlandstjänstgöring eller ambulanstjänst, säger han.

Sämst är läget för dem som bara har en gymnasieutbildning, eller ännu värre, inte ens har fullständiga betyg från gymnasiet.

– Frågan är om det inte behövs någon slags kunskapslyft för dem som befinner sig under minimistrecket: en avklarad gymnasieutbildning, säger Clas Olsson.

– Det är stor sannolikhet att de inte själva kommer att reparera den skadan, utan här behövs en påputtning.

Följ ämnen i artikeln