Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Fortsatt stiltje – noll nya vindkraftsbeslut

Publicerad 06.00

Lågt elpris gör vindkraftsbolagen tveksamma. Arkivbild.

För andra kvartalet i rad togs inga nya investeringsbeslut i vindkraftsbranschen.

Oro för låga elpriser och politisk osäkerhet präglar klimatet.

– Inga nya investeringsbeslut togs under tredje kvartalet. Och det är samma som förra kvartalet, då var det heller inga beställningar på turbiner, säger Erik Almqvist på Svensk Vindenergi.

Nu är det ju inte dött på vindkraftsmarknaden för det. Tidigare beslut gör att utbyggnadstakten fortgår, om än i avtagande takt. Under 2025 väntas 1 000 MW (megawatt) ny vindkraftsproduktion stå färdig, 500 MW året därpå och 400 MW 2027, vilket är en sänkning av tidigare bedömning.

Tuffare ta beslut

Totalt finns det långt gångna byggplaner, aviserade och tillståndsgivna, på 6 400 MW (motsvarande sex kärnkraftsreaktorer) i potentiell produktion när det blåser.

– Men det har blivit lite tuffare att komma till investeringsbeslut, säger Erik Almqvist.

Bland annat har branschen börjat dra öronen åt sig inför utsikterna att elpriset blir lågt många år framåt. Detta eftersom industrin som ska förbruka energin i allt större utsträckning börjar skjuta projekten på framtiden. Då riskerar tillkommande utbud bli för stort innan konsumtionen tar fart.

– Elpriserna ser då ut att vara ganska låga, säger Almqvist.

Politisk oro

Det skrämmer bort vindkraftsägarna, det blir svårt att tjäna pengar.

Andra skäl till tveksamheten är att kostnaderna för att bygga vindsnurror har ökat betydligt. Och så finns den politiska osäkerheten.

– Det som vi efterfrågar är att man tydligt signalerar till marknaden att vi vill ha utbyggd vindkraft och vi ska försöka underlätta den utbyggnaden så gott som möjligt, säger Almqvist som dock välkomnar regeringens nyliga förslag om att låta kommunerna få del av fastighetsskatten från vindkraftsparkerna.