SBAB utreds för åldersdiskriminering
Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2017-06-28
Håkan Turesson nekades banklån hos SBAB – för att han fyllt 60 år.
Nu utreds den statliga banken för åldersdiskriminering.
– Vi räknar ned inkomsten med 30 procent från det att låntagaren fyller 60 år, säger SBAB:s informationschef Karin Hellgren.
I våras ansökte Håkan Turesson, 60, från Nacka om att få ta ett lån på 100 000 kronor hos sin bank, SBAB.
Men han fick nej. För att han hunnit fylla 60 år.
Nu ska Diskrimineringsombudsmannen utreda om SBAB gjort sig skyldig till åldersdiskriminering.
– Vi fick in en anmälan och från den anmälan fanns det anledning för oss att titta närmare på detta, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.
Anmäldes av främling
Det var inte Håkan Turesson själv som anmälde fallet till DO. Det var Stellan i Jönköping, som läst om Håkans historia i media under våren.
Stellan blev, som han uttrycker det, ”fundersam”.
– Han hade inte några betalningsanmärkningar, jobbade till och med fortfarande och hade en fastighet i Nacka och har alltid skött sig. När man får avslag motiverat att man är för gammal så började jag undra, säger Stellan.
Han kollade till och med upp hur det låg till hos kreditupplysningsföretaget UC.
– Den här kategorin har betydligt högre betalningsförmåga och vilja än de som är 20–40 år. Att man över 60 år ska utgöra en fara för övriga bankkunder är bara hokus, något man hittat på. Det fanns ingen anledning att neka honom lån, säger Stellan och fortsätter:
– Det här är en statlig bank. Jag undrar om det verkligen är statens uppfattning att man är slut när man fyllt 60 år.
”Träffar inte våra kunder”
Tidigare under året gick det ut nya EU-direktiv till de stora svenska bolåneinstituten. De innebar att kundernas kommande inkomstförändringar ska bedömas vid nya lån. Därför har nu SBAB ändrat sina låneregler, något även Swedbank ska ha gjort.
– Det handlar inte alls om att man inte får låna efter 60. Det handlar om att vi enligt Europeiska bankmyndighetens riktlinjer tar hänsyn till framtida inkomstförändringar. Vi räknar ned inkomsten med 30 procent från det att låntagaren fyller 60 år. I slutändan handlar det om att skydda låntagaren så att man inte blir överbelånad, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.
Hon menar att SBAB inte kan ta hänsyn till andra faktorer när de ska låna ut pengar.
– Vi är en bolåneaktör utan fördjupad relation med våra kunder och därför kan vi inte se ett möjligt privat sparande eller pensionssparande som andra kan göra. Vi kan se inkomst, hur mycket man vill låna och vad man har för belåningsgrad i dag på befintlig fastighet.
Hur ser ni på att DO nu utreder er för åldersdiskriminering?
– Det är klart att det är positivt att DO ser över det här som anmälan handlar om och vi utvärderar ständigt våra regler. Vi ska svara på detta och beroende på hur utfallet blir sedan så kanske vi behöver se över vår kreditgivning.
”Fäller en grupp människor”
Håkan jobbar som lärare och har tänkt fortsätta jobba fram till att han är 67 år. Men det är alltså inget som SBAB tar hänsyn till.
Han hade bara tänkt renovera ovanvåningen i sin villa, som han har bott i 30 år. Men den har fått stå orörd.
– För mig är det status quo. Det är trist. Jag tänker att jag har ekonomin för det hela. Jag bär min kostnad nu alldeles galant.
Och han är positiv till att hans ärende nu tas upp.
– Det här berör väldigt många människor. Det är väldigt märkligt att man fäller en grupp människor utifrån ålder.