Han vill stoppa vattenfusket

Uppdaterad 2012-10-03 | Publicerad 2012-09-19

"Kunderna luras att köpa en billig produkt"

Aftonbladet Min Ekonomi avslöjade i dag att den frysta kycklingfilén du köper består av en tredjedel vatten.

Nu vill Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter stoppa vattenfusket.
– Det bör max få finnas fem procent tillsatt vatten i fryst kyckling.

Aftonbladet Min Ekonomi kunde i dag berätta att fryst kycklingfilé förlorar i genomsnitt 30 procent av sin vikt efter tillagning. Det innebär att omkring en tredjedel av kycklingen består av saltlake, en blandning av salt och vatten.

Det finns inga regler hur mycket vatten kycklingen får innehålla, men branschorganisationen Svensk Fågel rekommenderar att fryst kyckling bör innehålla max 13 procent vatten.

Och efter Aftonbladets test reagerar nu Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter, som kräver att reglerna hur mycket vatten producenterna får spruta in i kycklingen bör skärpas.

– Många kunder tittar bara på prislappen i butiken, de tittar inte på vad man får för pengarna. Det bör max få finnas fem procent tillsatt vatten, säger han.

Avrunnen vikt den riktiga vikten

Carl Schlyter föreslog för EU:s miljöutskott förra året att jämförelsepriset på livsmedel som kött och kyckling ska anges på samma sätt som på konserver. Det vill säga att kilopriset ska avse avrunnen vikt.

– Om du köper ananas på burk så står det hur mycket innehållet väger både med och utan vatten. Samma sak borde gälla kött och kyckling säger Carl Schlyter.

Förslaget gick dock inte igenom, med förklaringen att "det skulle bl för svårt att räkna ut kilopriset".

Lite vatten behövs

I EU är det lagstiftat att andelen vatten i kött ska framgå tydligt på innehållsförteckningen. Undantaget är om köttet har mindre än fem procent tillsatt vatten. Fem procent är nödvändigt att tillsätta för att produkten inte ska torka ut vid nedfrysning.

Carl Schlyter tycker lagen är bra men vill skärpa till den.

– Konsumenten luras att köpa en billig produkt och tänker inte på innehållet. Det finns flera saker som man som konsument bör titta på, hur kycklingen haft det när den levde, var den kommer ifrån och hur mycket vatten som är insprutat. Mat blir inte mirakulöst billig.

Hur ska konsumenten tänka när hon ska välja kyckling?

– Köp färsk kyckling, köp ekologisk. Det blir ett ärligare köp. Visserligen kostar den ekologiska produkten tre gånger mer men man behöver inte köpa lika ofta och mycket. Ät istället mer potatis eller ris, säger Carl Schlyter.

Köper du själv fryst kycklingfilé?

– Nej, det har jag nog aldrig gjort.

Följ ämnen i artikeln