Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Arthur Andersen erkänner att Enron-dokument förstörts

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-16

Skandalen kring tidernas största konkurs växer

Skandalen kring Enron växer.

Nu riskerar även revisionsfirman Arthur Andersen att dras med i energijättens fall – det som kallats tidernas största konkurs.

Arthur Andersen erkände på tisdagen att Enron-dokument förstörts och meddelade att fyra anställda fått sparken med anledning av detta.

Enligt Financial Times har Arthur Andersen, en av USA:s största revisionsfirmor, nu erkänt uppgifterna om att en anställd vid kontoret i Houston, Texas, ska ha gett order om att alla dokument rörande Enron skulle förstöras.

Den anställde, som var ansvarig för Enron-revisionen, har avskedats, uppger Wall Street Journal. Ytterligare tre personer på Houston-kontoret har fått sparken och fyra har omplacerats.

Ordern om att förstöra dokument kom sedan den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, SEC, hört av sig. Detta var strax innan Enrons fall inleddes i november.

Enrons skugga faller tungt

Arthur Andersen sällar sig därmed till de många höjdare och institutioner som riskerar dras med i Enrons tunga fall.

I början av december förra året var konkursen, som kallats tidernas största, ett faktum. Energikonglomeratet Enron – tidigare stjärna på Wall Street – försattes den 2 december i konkurs efter att ha gjort ett rekordartat snabbt fall.

I det krånliga efterspelet har det framkommit att flera höga Enron-chefer sålt av sina aktieinnehav strax innan aktien började falla. Polisen utreder nu misstankarna om insiderbrott.

Trådarna löper ända in i Vita huset. Enrons högste chef, Kenneth Lay, är en av president George W Bushs bästa vänner. Enrons kampanjbidrag till olika politiker, inte minst presidenten, har varit frikostiga.

Några belägg för att Bush haft en aktiv roll finns inte, men frågan om hur involverad han är väntar ännu på sitt svar.

Vinster och förluster kunde gömmas

USA:s motsvarighet till Finansinspektionen och flera olika kongressutskott arbetar nu för att reda ut hur Enron kunde stiga så högt – och sedan falla så tungt.

En anledning till att Enron kunde dölja sina vinster och förluster misstänks vara det sättet som bolaget var konstruerat. Och det är där Arthur Andersen kommer in. Enron var företagets största kund.

Pensionfonderna förlorade stora belopp

När konkursen var ett faktum den 2 december förra året gick tillgångarna för flera stora pensionsfonder upp i rök. Även många aktieägare förlorade stort på konkursen. Investmentbanker och analytiker hade helt missförstått vilket läge Enron befann sig i och utfärdade gladeligen köprekommendationer in i det sista.

I går, tisdag, stoppades handeln med Enron-aktier på New York Stock Exchange. Aktien kommer att avnoteras.

Aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln