Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Eurosedlar förstörs vid beröring

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-03

De senaste månaderna har det inträffat hundratals gånger att eurosedlar i Tyskland av okänd anledning börjat upplösas när någon rört vid dem. Uppenbarligen är det svavelsyra som får dem att börja vittra sönder, men varifrån den härrör vet man inte enligt polisen.

Tidningen Bild drog på med jätterubriken "Syraattack mot våra pengar" på torsdagen.

Det lät nästan för dramatiskt för att vara sant, men myndigheterna i Berlin och tyska centralbanken Bundesbank bekräftar att polisen i såväl huvudstaden som delstaten Rheinland-Pfalz inlett brottsutredningar sedan sedlar börjat förstöras av sig själva.

Första kända fallet inträffade i Berlin i juni. Då var det en 20-eurosedel som började falla sönder vid beröring. Först trodde polisen att det var en ren tillfällighet. Men antalet förstörda sedlar växte under sommaren.

Enligt Bild tror kemister att sedlarna har preparerats med något sulfat och att svavelsyran löser ut när sedeln kommer i kontakt med fukt, till exempel handsvett.

Sedan vittrar sedlarna mer och mer.

Över tusen sedlar

Enligt Bundesbank har redan över tusen sedlar förstörts på det viset, främst i norra och östra Tyskland.

- Hittills är det inget som tyder på att ett brott har begåtts, säger en talesman för Berlinpolisen, som tror att någon olyckshändelse ligger bakom.

Det kan ha hänt något i några av bankernas sedelautomater.

Att det skulle kunna bero på fel i tryckeriet avvisar Bundesbank. Men det står klart att sedlarna verkligen tillverkats av det federala tyska sedeltryckeriet.

Till tidningen Bild har poliskällor sagt att man misstänker att det kan vara personer med utpressningsplaner som ligger bakom de självförstörande sedlarna; syftet skulle i så fall vara att bevisa att man kan förstöra pengar som man vill.

Bara i Tyskland

Tyskland är det enda av de tolv euroländerna som har drabbats hittills.

Chefen för Europeiska centralbanken Jean-Claude Trichet presenterar på förfrågan en egen teori: att sedlarna stals vid ett värdetransportrån och att rånarna sedan på kemisk väg avlägsnat den rånskyddsfärg som kan utlösas vid sedelstölder.

En taleskvinna hos Bundesbank försäkrar att sedlarna inte utgör någon fara för allmänheten. Har man råkat få en sådan kan man gå till närmaste Bundesbankkontor och få resterna utbytta mot en vanlig eurosedel.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln