Jobbmobilen en bortglömd löneföremån

Publicerad 2014-07-14

Arbetsgivarna missar ofta att jobbmobilen är en skattepliktig förmån.

Därför förtydligar Skatteverket reglerna.

Många arbetsgivarna låter i dag sina anställda använda jobbmobilen privat utan några extra kostnader. En generositet som Skatteverket nu vill sätta stopp för.

– Arbetsgivaren gör ingen skillnad mellan att använda mobilen på jobbet eller privat, men de som inte jobbar på kvällar eller helger ska förmånsbeskattas, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Kontorstider

Bara anställda som anses behöva mobilen dygnet runt för att utföra sina arbetsuppgifter ska, enligt Skatteverket, kunna använda jobbmobilen skattefritt. För alla med vanliga kontorstider ska jobbmobilen däremot värderas till marknadsvärdet och arbetsgivaren ska lämna kontrolluppgift och dra skatt för det. För den enskilde handlar det om en kostnad som motsvarar priset för ett privat mobilabonnemang, enligt Skatteverket. Däremot är det oklart hur många anställda som kan behöva skatta för sin jobbmobil.

– Vi har inte gjort någon uppskattning, för det går inte att få fram några siffror. Men det är solklart att det är väldigt många som kan beröras, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Egenföretagare

En grupp som utan att förmånsbeskattas får använda jobbmobilen privat är egenföretagare. Förklaringen till det är enkel, enligt Skatteverket.

– För egenföretagere är mobilen ett arbetsredskap, de har ofta med sig sitt företag hela tiden, säger Pia Blank Thörnroos.

Förra gången Skatteverket satte ned foten om huruvida mobilen är ett arbetsredskap eller en löneförmån var 2009. Sedan dess har tjänsterna i mobilen utökats och därför vill myndigheten nu komma med ett förtydligande.

– De här reglerna må vara gammalmodiga, men de finns fortfarande, säger Pia Blank Thörnroos.

TT

Följ ämnen i artikeln