Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Så gjorde Omuna, Oscar och Lotus för att hitta studentboende

Fortsatt kämpigt för studenter: ”Värst i de största städerna”

Publicerad 2024-09-14 18.03

Trots ett förbättrat utbud är jakten på en permanent bostad en kamp för många studenter.

För vissa innebär det månader av osäkra andrahandskontrakt eller långa pendlingar.

– Det var svårt att fokusera på studierna, och jag kände mig stressad, säger studenten Omuna Gracia Esema, 20.

Trots att utbudet av studentbostäder har blivit något större är det fortfarande många som kämpar med att hitta egna boenden.

När Aftonbladet besöker Södertörns högskola i Stockholm berättar flera studenter om svårigheterna med att få en lägenhet.

Omuna Gracia Esema från Malmö hade svårt att hitta en permanent bostad. Efter några månader fick hon en studentlägenhet via kontakter i kyrkan.

20-åriga Omuna Gracia Esema, från Malmö, hade svårt att ordna boende när hon förra hösten flyttade till Stockholm för att plugga.

Efter flera månader med olika andrahandskontrakt lyckades hon till slut få en permanent studentlägenhet genom kontakter hon hade i kyrkan.

– Jag fick vänta ett tag innan jag kunde få den lägenhet jag behövde. Under tiden bodde jag som inneboende, vilket inte fungerade bra. Det var svårt att fokusera på studierna, och jag kände mig stressad. Så snart jag fick ett erbjudande tackade jag ja direkt, berättar hon.

Omuna Gracia Esema betalar 3 400 kronor i månaden för en lägenhet med delat kök.

Generell förbättring

Inför höstterminen 2024 angav 37 procent av landets student­bostads­aktörer att nya studenter med stor säkerhet skulle bli erbjudna en bostad till terminsstarten, enligt en mätning av intresse­organisationen Studentbostads­företagen.

Även i några av de största student­städerna som Lund och Linköping är tillgången på student­bostäder mer balanserad nu än de senaste åren.

– Trenden är generell. Det är i de största städerna som bristen gör sig påmind, även om läget är bättre även där. I Stockholm var det en person som fick en bostad med 21 dagars kötid, säger Stina Olén, vd på Studentbostads­företagen.

Enligt Stina Olén beror utvecklingen på en rad åtgärder.

– Dels har det har byggts mer och sedan har många blivit bättre på att kontrollera att det faktiskt är aktiva studenter som bor i studentbostäderna.

”Minimal skillnad”

Oskar M Wijk, kommunikatör och politisk sekreterare på studentkåren på Södertörns högskola, gläds åt de framsteg som har gjorts men ser fortfarande på situationen med oro.

– Det har skett några förändringar. Det har färdigställts fler bostäder så det har inte gått bakåt. Men vi ligger fortfarande efter när det kommer till att möta behovet. Det är en minimal skillnad utifrån vad jag ser och hör.

Oskar M Wijk, kommunikatör och politisk sekreterare på Södertörns högskolas studentkår.

Under höstterminens början blir flera problem kopplade till studenters boendesituation extra tydliga, enligt Oskar M Wijk.

– Det är svårt att få en studentbostad i början på terminen och många tvingas hitta något i andra hand. Det blir jättetydligt hur fruktansvärt oreglerad andrahands­marknaden är. Det är dels orimliga hyressättningar men också bedrägerier. Det minskar inte studenternas oro.

Utöver andrahands­boenden hittar många studenter ofta andra lösningar som riskerar att bli ansträngande i längden.

– På Södertörns högskola är det många som har långa pendlingsavstånd. Vi har flera studenter som bor i Uppsala, Märsta eller Eskilstuna som pendlar hit. Det är också många som kommer från Stockholm och ofrivilligt får bo kvar hos sina föräldrar.

Måste jobba extra

Oscar Danielsson, 22, har precis inlett sina studier på Södertörns högskola.

Han är en av många som hyr sin bostad i andra hand.

Genom att lägga ut en annons på Facebook blev han erbjuden att hyra ett radhus tills vidare – en lösning han säger sig vara mycket nöjd med.

– En kvinna svarade på min annons, och jag fick ett hus tillsammans med min kompis. Vi betalar 10 000 kronor totalt, 5 000 kronor var. Det är ganska överkomligt när man bara har CSN, säger han.

Oscar Danielsson hyr ett radhus i andrahand tillsammans med en vän.

Lotus Floberg, 22, studerar också på Södertörns högskola och har ett vanligt förstahandskontrakt på en etta i Vårberg som hon fick genom Bostads­förmedlingen.

Hon trivs bra i sin lägenhet men är tvungen att jobba extra för att få kalkylen att gå ihop.

Hennes hyra ligger på 8 225 kronor i månaden, men hon ser sig själv som lyckligt lottad.

– Jag hade otrolig tur som fick den. Jag har en kompis som bor i Trångsund och betalar 14 000 kronor i månaden för en andrahandslägenhet.

Lotus Floberg har ett förstahandskontrakt på en etta utanför Stockholm. Hon trivs i sin bostad men är tvungen att jobba extra för att ha råd med sin lägenhet.