SJ söker 200 som vill bli lokförare
Uppdaterad 2017-09-20 | Publicerad 2017-09-18
SJ ska anställa över 200 lokförare de närmaste två åren.
Enligt Arbetsförmedlingen har det varit en stigande brist på lokförare sedan 2014.
– Bristen har stigit i takt med en allmänt god utveckling på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Bakgrunden är SJ:s besked att den statliga tågjätten behöver rekrytera hundratals nya lokförare och tågvärdar kommande år. Fram till 2019 räknar tågoperatören med att anställa totalt omkring 225 nya lokförare och 300 tågvärdar. Därefter väntas rekryteringsbehovet ligga på ytterligare 100 personer per år, enligt SJ.
"Vi behöver nya medarbetare i hela Sverige och vi ser gärna en ökad mångfald bland sökande, när det gäller kön, ålder och etnicitet", säger Madeleine Raukas, chef för division Trafik och Service på SJ, i ett pressmeddelande.
Populär utbildning
Bristen på lokförare i landet är omvittnad. Den bottnar bland annat i att tågresandet ökar och i pensionsavgångar bland förarna.
Enligt Arbetsförmedlingen har det har varit en stigande brist på lokförare sedan 2014. Och under de senaste åtta åren har situationen växlat mellan att det funnits tillräckligt med lokförare och att det till och från saknats arbetskraft.
Och det är inte bara SJ som behöver anställa. Exempelvis MTR, som bland annat kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg, säger sig söka lokförare "kontinuerligt".
Lokförarutbildningen hör till de mest populära yrkesutbildningarna. I år finns drygt 220 platser inom yrkeshögskolan och nästa år drygt 270, enligt Myndigheten för yrkeshögskolan.
Något snabbspår till fler lokförare är inte att hoppas på, enligt Arbetsförmedlingen.
– Det finns inte några reserver inom några andra yrken som kan omskolas snabbt, säger Håkan Gustavsson.