I januari kommer elchocken
Publicerad 2022-12-05
I januari kommer den – elräkningen som är mångdubbelt större än nu i december. Elbolaget God El har räknat på hur mycket vintermånaderna kan kosta svenska hushåll.
Redan i början av det här året chockades vi av skyhöga elräkningar. Då tyckte vi att de var helt osannolikt dyra.
Men det kommer att bli ännu värre i vinter. I januari får vi elräkningen som är flera gånger större än den vi får nu i december.
– Fakturan nu i december, som avser novembers förbrukning, ligger på i genomsnitt 2 800 kronor för en normalvilla i södra Sverige. I januari kommer den att bli betydligt högre, säger Maria Erdmann, vd för God El, som räknat på hur elkostnaderna kan bli i vinter utifrån hur elterminer handlas på börsen nu.
Det visar sig att vi har riktigt jobbiga månader framför oss. Elkostnaden för december, januari och februari kommer att ligga på totalt runt 37 500 kronor för normalvillan som förbrukar 20 000 kWh i elområde 4 (södra Götaland), enligt God El:s beräkningar. I elområde 3 hamnar den på 35 100 kronor.
– Det är mycket pengar i förhållande till vad vi betalade i vintras, säger hon.
Stopp för kärnkraft
Orsakerna till de höga elpriserna är flera – kriget i Ukraina har gjort energimarknaden i Europa orolig, förklarar hon, och nu går inte efterfrågan och utbud ihop. Frankrike har problem med sina kärnkraftverk, och måste importera el från Tyskland.
Tysklands elmarknad sitter ihop med vår elmarknad, och behöver importera el. Här i Sverige står kärnkraftverket Ringhals 4 stilla, och stoppet förlängs flera veckor i vinter. Nu i december kommer också den största reaktorn i Sverige, Oskarshamn 3, att stå stilla några veckor. Det påverkar priserna här i Sverige, konstaterar hon.
– Elpriser är väldigt väderstyrda, och prognosen för vintern är att den blir kall och torr, och att det kommer att blåsa dåligt.
Vi hade lägre elpriser än befarat under tidiga hösten, just på grund av vädret. Idealvädret för ett lågt elpris är annars som en svensk midsommarafton, berättar hon. Men nu har väderprognoserna och kärnkraftsstoppen gjort att priserna stigit.
– Det är väldigt bra att elstödet kommer, och alla får det, både villaägare och lägenhetsinnehavare i södra Sverige.
Hon berättar att de ser en viss överrepresentation av elkunder med små marginaler som bor i lägenheter och som nu har svårt att betala sina elräkningar.
– Ytterligheten är pensionärer, eller ensamstående föräldrar, som får svårt att betala.
Spara el och vatten
För att klara elsmällen i vinter behöver vi spara, både el, varmvatten och pengar, så att vi har till att betala räkningen, understryker hon.
– Det gäller att hålla i nu. Men se till att spara där det faktiskt påverkar förbrukningen. Ta till exempel inte bort julbelysningen, en en adventsljusstake med ledlampor behöver lysa i hela 1 428 timmar för att förbruka en kWh.
I stället handlar det om sådana saker som verkligen slukar el, som golvvärmen, handdukstorken och torktumlaren.
– Om man sänker temperaturen en grad sparar det fem procent av uppvärmningskostnaden, som står för hälften av förbrukningen för ett hus. Svenskar duschar också länge, mellan sex och tio minuter om dagen. Vi kan duscha kortare och därmed spara varmvatten som drar mycket el, säger Maria Erdmann.