Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Varför kan bara Nokia dra i bromsen i tid?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-19

Ekonomi24:s Sophie Nachemson-Ekwall om ett oväntat bra resultat

Är Nokias styrkebesked en chimär eller inte?

Under det tredje kvartalet har bolaget lyckats med det formidabla konststycket att redovisa en vinst som är bättre än väntat – och en rörelsemarginal som återspeglar ett företag som bättre än någon branschkollega kan dra i bromsen innan det är för sent.

Men vinsten på 0,16 euro försvinner nästan helt när bolaget tvingas redovisa förluster på närmare 800 miljoner euro för dåliga leverantörkontrakt tecknade av två teleoperatörer, Telsim och Dolphin.

En vinst per aktie på 0,16 euro, före leverantörsförluster, och en rörelsemarginal på 15,2 procent är annars mer än vad Nokia lovade så sent som den 11 september. Det är dessutom bättre än vad Nokia lovade i samband med rapporten för det andra kvartalet.

Nokialedningen verkar därmed haft den kontroll över kostnadsutvecklingen som ingen annan branschkollega haft under telekomkraschen. Försäljningen sjönk under kvartalet med 7 procent jämfört med motsvarande period förra året. I samband med septemberprognosen spådde Nokia ett försäljningstapp på cirka fem procent. För systemsidan, Nokia Networks, sjönk försäljningen med 14 procent, medan försäljningen för telefonerna, Nokia Phones, backade 3 procent.

Oväntad ökning

Tydligt är att Nokia mer än väl lyckats hålla marginalen på telefonerna. Under kvartalet hamnar den på 19 procent, bättre än rörelsemarginalen för det andra kvartalet på knappt 18 procent. Analytikerna hade enligt SME Direkt befarat ett marginaltapp till 17 procent.

I rapporten skriver Nokia att bolaget har tagit marknadsandelar under kvartalet, något som indikerar att Nokias marknadsandel nu ligger kring 35 procent igen. Under det tredje kvartalet såldes 94 miljoner telefoner enligt Nokia, jämfört med 91 miljoner under kvartalet innan.

Noterbart är att Nokia sällar sig till Motorolas pessimistiska försäljningsprognos för mobiltelefonerna för helåret och nu räknar med att det bara kommer att säljas 390 miljoner telefoner jämfört med 405 miljoner under förra året.

För systemen är det påtagligt motigt. Här sjönk rörelsemarginalen till drygt 9 procent. Analytikerna hade räknat med 12 procent. I rapporten skriver Nokia att förbättringarna på USA-marknaden inte räckt för att kompensera tappet i Europa. Det är också systemen som får ta hela smällen för de dåliga leverantörskontrakten. Under perioden tvingas därför Nokia Network att redovisa en förlust på 585 miljoner euro.

För helåret räknar Nokia med att försäljningen på system kommer att sjunka med 20 procent.

För det fjärde kvartalet räknar Nokia med att förbättra försäljning, lönsamhet och vinst per aktie. Försäljningstillväxten spås ligga på 20 procent, något som måste ses som ett tydligt tecken på återhämtning. Nokia återupprepar också prognosen frånm halvårsrappporten om att tillväxten ska hamna p 25-35 procent någon gång under 2002.

Vinst per aktie för det fjärde kvartalet spås hamna på mellan 0,18 och 0,20 euro. Det ger en helårsvinst på 0,73-0,75 euro, något över den prognos på 0,71 som analytikerna har enligt SME Direkt.

Mer om Nokia

Sophie Nachemson-Ekwall (sophie.nachemson-ekwall@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln