Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Gott nytt börsår!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-09

Alexander Zetterquist, börskrönikör: Amerikansk ekonomi kommer driva Stockholmsbörsen uppåt

Jag ställer mig till skaran av optimister inför 2002. Utvecklingen i ekonomin blir allt mer entydig och allt fler faktorer börjar peka i positiv riktning. Den amerikanska ekonomin är i fokus då den får ses som en drivkraft för hela den globala konjunkturen.

Samtidigt går marknaden och väntar på ytterligare vägledning från svenska och amerikanska företag i samband med helårsrapporterna.

Under sista kvartalet förra året höjdes börshumöret ordentligt. Börserna i USA och Europa noterade en ordentlig återhämtning från bottennivåerna i slutet av september. En förklaring är förhoppningar om en återhämtning i ekonomin under 2002. Stämningen bland investerarna har även stärkts av positiva signaler från flera stora företag.

Många företag genomförde stora omstruktureringsåtgärder under förra året, vilket också kommer att pressa resultaten för samma år. Det som blir intressant att studera är utvecklingen under kommande kvartal samt vilken effekt åtgärderna får på lönsamheten. Innan vi får ytterligare vägledning från företagen riktas blickarna på makroekonomisk statistik.

Fokus på amerikansk statistik

Idag fokuserar aktiemarknaden mycket på amerikansk statistik och året har inletts med positiva siffror. Både konsumtionen och industrin indikerar en vändning i ekonomin. Företagens och konsumenternas förtroende är starkare idag än tidigare. Dock är arbetslösheten på höga nivåer, vilket kan hålla tillbaka hushållens vilja att konsumera och således fungera som en bromsande effekt under en återhämtningsfas.

För att stimulera ekonomin har Federal Reserve vid elva tillfällen under 2001 sänkt den amerikanska styrräntan, från 6,5 till 1,75 procent. Detta sammantaget kommer att ge bränsle för tillväxt i ekonomin. Man ska dock ta med i beräkningarna att räntesänkningarnas påverkan på ekonomin kan dröja uppemot ett år. Nu är dock frågan om det kommer fler räntesänkningar. De finanspolitiska åtgärderna verkar dock vara svårare att genomföra än tidigare väntat. Det kommer att dröja innan den amerikanska kongressen är överens om föreslagna budgetstimulanser. Därmed lämnas räntesänkningar som enda stimulansåtgärd.

Persson stärkte kronan

För Sveriges del har året börjat bra. I fokus ligger kronan och ett eventuellt inträde i EMU. Statsminister Göran Persson fick kronan att stärkas ordentligt vid årsskiftet efter att han uttalat sig positiv om ett eventuellt inträde i den monetära unionen. Mer krut åt debatten lär det bli när regeringens utredare lägger fram sitt perspektiv på ett eventuellt EMU-medlemskap i mitten av februari. Samtidigt har även konsumenterna i Sverige visat sig mer optimistiska inför framtiden.

Men riskerna är inte att underskatta. I det globala perspektivet finns ett antal risker som skulle kunna störa en eventuell återhämtning. Japan och Argentina är två länder på fallrepet. Den japanska ekonomin riskerar att hamna i depression och Argentina måste tampas med en valutakris som tär kraftigt på de redan sargade statsfinanserna.

Oroligheterna mellan Palestina och Israel är ytterligare en riskfaktor. Likaså utvecklingen i Afghanistan. Oroväckande är en utvidgad kris där de stora oljeproducerande länderna berörs. Det skulle kunna få oljepriset att stiga kraftigt och därmed bromsa en återhämtning.

Ovanligt med tre år av nedgång

Stockholmsbörsen har upplevt två år av nedgång och ett tredje år i rad skulle vara mycket ovanligt. För att finna en liknande utveckling måste vi gå tillbaka till början av 30-talet. Under året kommer börsen att drivas av utvecklingen i den amerikanska ekonomin. På företagsnivå ligger fokus på teknikrelaterade aktier. Det finns förutsättningar för ett gott börsår.

Alexander Zetterquist

Följ ämnen i artikeln