Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Nytt system kommer ge högre elräkning – forskare rasar

Många svenska hushåll förlorare – Norge vinnare

Uppdaterad 13.40 | Publicerad 12.35

I slutet av oktober kommer elpriserna att stiga.

Ett nytt system för elöverföring kan leda till prischock för en majoritet av hushållen.

– Sverige är jätteförlorare, säger elmarknadsexperten Mats Nilsson.

Den 29 oktober införs ett nytt system för elöverföring. ”Flödesbaserad marknadskoppling” kallas det, vars syfte är att öka överföringen av el inom och mellan de nordiska länderna och på det sättet få mer förnybar el i näten. Andra länder har redan infört systemet, men nu är det dags för Norden.

Priserna ska genom det nya systemet jämnas ut i Europa – men det innebär också att vissa länder får dyrare el. Sverige, till exempel. När Svenska kraftnät har provkört systemet har priserna blivit i snitt tio procent högre.

Från forskarhåll får draget skarp kritik. Elmarknadsexperten Mats Nilsson, docent i nationalekonomi på Södertörns högskola, dundrar mot införandet av ett nytt system.

– Ja, var ska man börja, säger Mats Nilsson suckandes, och drar igång en lång utläggning om hur den matematiska modellen för det nya systemet fungerar – där allt kokar ner till:

– Svenska kunder får betala 150-200 miljoner kronor i veckan när det här införs.

Docenten Mats Nilsson sågar Svenska kraftnäts beslut.

”Helt obegripligt”

Värst blir det för eltunga industrier, företag och hushåll i alla tre elområden utom det sydligaste. I elområdena 1–3 kommer priserna att stiga med omkring tio procent, och i elområde 4 i stället minska med runt två procent.

– Man har inte ens gjort en konsekvensanalys. Svenska kraftnät har känt efter i magen och det har känts bra, men att man inte har gjort en konsekvensanalys är för mig helt obegripligt när det påverkar så många människor.

Att inte någon konsekvensanalys har gjorts, har också Energiföretagen kritiserat.

De som gynnas av den nya modellen är Norge, forsätter Mats Nilsson:

– Norge har, för att tala klarspråk, ett uruselt nät själva, och de gynnas nu av att kunna använda det svenska nätet och föra över kraft norr till söder. Norge är den enda stora vinnaren. Danmark är plus minus noll, Finland är lite minus.

– Men Sverige är jätteförlorare.

Så här ser elområdena ut i Sverige.

”Blir en konsekvens”

Att de svenska priserna kommer att stiga, åtminstone i elområdena 1–3, är något Svenska kraftnät är väl medvetna om.

– Ja, det blir en konsekvens, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Han förklarar att det inte är en svensk modell, utan en nordisk och redan beprövad.

– Tanken är att elen ska komma till de områden som har absolut störst behov av det. De tillfällen där elpriset har varit billigast i Sverige och högst i Norge, då har elen gått till Norge och då har prisskillnaden mellan Sverige och Norge minskat.

Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

– Sen är det ett faktum att modellen inte tar hänsyn till landsgränser och om det är rättvist att priserna förändras i Sverige. Modellen optimerar inte ett speciellt lands nytta utan ett större område.

Att det skulle saknas konsekvensanalys håller inte Erik Ek med om.

– Det pågår en konsekvensanalys hela parallellperioden. Vi gör beräkningar med verkliga data och resultat hela tiden. De publicerar vi publikt och sen har vi aktörsmöten för att ta in synpunkter och se på specifika förändringar för driftsäkerheten och marknadsnyttan så vidare, säger han.

Tonar ner: ”Märker inte ändringen”

Även om priserna kan stiga med så mycket som tio procent i stora delar av Sverige, kommer det inte handla om några stora kostnadspåslag för det enskilda hushållet. Åtminstone inte i dagens läge när priserna är så låga som de är.

– Så länge priserna är på de här låga nivåerna vi har sett det senaste halvåret så märker man inte ändringen, säger Johan Sigvardsson, elprisexpert på Bixia.

Då låter det på dig som att det inte finns något skäl till oro?

– Nej, absolut inte. Det är väldigt lugnt och det ser man på terminsmarknaden också.
Annars hade marknaden reagerat väldigt kraftigt, och det ser ut att bli låga elpriser in i första kvartalet 2025, säger Johan Sigvardsson.

Men tio procents påslag kan få katastrofala följder för enskilda, menar forskaren Mats Nilsson. Särskilt om priserna sticker iväg.

– Det är en sak med tio procent dyrare julskinka. Men om ett företag med redan väldigt höga elpriser får ett sådant påslag, kan det innebära konkurs i värsta fall.