Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Faktorerna bakom de chockhöjda elpriserna

”Då blir det riktigt dyrt igen”

Uppdaterad 2023-01-18 | Publicerad 2021-11-29

Under måndagen kommer elpriserna att nå rekordhöga nivåer.

Tre faktorer skapar den perfekta prisstormen: Det kalla vädret, höga elpriser på kontinenten och isläggning i flera stora älvar.

– Det har sammanfallit väldigt olyckligt. Det är extremt, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Tre omständigheter har inträffat vid exakt samma tidpunkt och får de redan rekordhöga elpriserna att rusa ytterligare i hela landet.

– Det stämmer. Sverige är indelat i fyra elområden. Tidigare i år har södra Sverige haft höga priser medan det varit lägre i norr, men i dag blir det rekordhögt i alla delar, säger Christian Holtz.

I söder kommer priserna att nå 4 kronor /kWh och i norr kommer det som högst att landa på 3,6 kronor /kWh.

Som jämförelse var priset 22 öre/kWh i snitt förra året, och 41 öre/kWh i snitt under 2019.

– För att sätta det i perspektiv gör ett vanligt hus åt mellan 15 000 och 20 000 kWh per år.

Kallt och vindstilla

En av faktorerna bakom de höga priserna är det kalla vädret.

– Vi har just nu högtrycksdominerat väder vilket på vintern innebär att det blir kallt samtidigt som det blåser lite. Det här leder till hög elanvändning och låg vindkraftproduktion.

Christian Holtz är elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Samtidigt som vädret snabbt har blivit kallare har vattenkraften i flera Norrlandsälvar dessutom begränsats rejält. Anledningen är att producenterna vill få isen att lägga sig för att vattnet under resten av vintern ska kunna flyta på jämnt under istäcket.

– Det är rätt speciellt. Det man vill undvika är att få stora isblock som kommer in där de inte ska vara i vattenkraftverken. Man vill ha en jämn och fin is så att vattnet kan strömma på bra.

Isbildningen i älvarna brukar ta några dagar, upp till en vecka, förklarar Magnus Thorstensson, analytiker på Energiföretagen.

– När temperaturen nu sjunker så vill vattenkraftproducenterna i älvarna att isarna lägger sig där, för att säkra produktionen under vintern. De har därför sänkt produktionen för att isarna ska lägga sig snabbare, så att man har det klart när det blir riktigt kallt sen i januari och februari, säger han.

Flera vattenkraftverk jobbar för tillfället med isläggning, vilket påverkar elpriset.

Höga priser i Europa

Den tredje faktorn är de höga priserna i Europa.

– Vi har ett elsystem som är ihopkopplat med kontinenten och Storbritannien. Fossila bränslen, framför allt naturgas, är väldigt dyra just nu. Det beror bland annat på att man har lite sparat i sina lager och en stor förbrukning när man försöker starta upp efter pandemin, säger Martin Johansson som är elsystemsexpert på Energimyndigheten.

En stor del av den gas som konsumeras i Europa kommer från Ryssland via pipelines som kontrolleras av statliga Gazprom.

– Europa måste importera både gas och kol eftersom man inte är självförsörjande och man får nu inte tillräckliga leveranser, säger Magnus Thorstensson.

Martin Johansson, elsystemsexpert på Energimyndigheten.

Dyrt hela vintern – men kan sjunka

Christian Holtz tror att de extrema priserna kommer att hålla i sig under veckan för att sedan sjunka något.

– Men även under resten av vintern förväntar vi oss väldigt höga priser. Det lär fortsätta fram till i vår när vårfloden kommer och prisbilden på kontinenten går ner.

Efter att vattenkraftverken är klara med sin isläggning kommer elpriserna att sjunka, tror Magnus Thorstensson.

– Då ökar produktionen igen, men det säger inget om hur det blir med gasen i Europa eller vinden. Blir det minus trettio och ingen blåst, ja då blir det riktigt dyrt igen.

”Undvik att snabbladda”

Inför den dyra vintern har Christian Holtz ett par enkla knep för att få kontroll över räkningarna.

– Minska din elanvändning och flytta den i tid. Jag är till exempel på resande fot just nu och har dragit ner temperaturen i mitt hus till 13 grader. Är man inte hemma kan det lika gärna vara 13 grader istället för 21.

– För dig som har elbil är det smart att ladda den i god tid innan du ska köra, undvik att snabbladda precis innan användning.


Uppdatering 220112: Regeringen lovar kompensation till hushållen för höga elpriser