Rekorddyr el – då gör bolagen enorma vinster
Kommunala elproducenter drar in miljoner
Uppdaterad 2021-11-02 | Publicerad 2021-11-01
Kommunala elproducenter gör enorma vinster på de höga elpriserna.
En svängning i elpriset på några ören betyder flera miljoner kronor för Skellefteå Kraft.
– Vi tror att vi kommer göra ett väldigt bra resultat, kanske det bästa som vi haft i vår historia, säger Skellefteå Kraft ekonomichef Elin Bergsten, till Ekot.
För några veckor sedan slog elpriset rekord på rekord. Priset har sedan dess fallit tillbaka något, men den höga nivån under hösten innebär trots det enorma vinster för kommunala elproducenter.
Störst i landet är Skellefteå Kraft. De räknar med att 2021 blir ett rekordår, med en vinst på 1,2 miljarder kronor mer än 2020, rapporterar Ekot.
– Men det är svårt att prognostisera var vi kommer landa, eftersom elpriset svänger så kraftigt. Vi ser att en svängning på bara ett öre kan påverka vårt resultat med så mycket som 40 miljoner kronor, säger Elin Bergsten till radiokanalen.
Ska gagna invånarna
Även Mälarenergi, som ägs av Västerås stad, gör stora vinster på elpriset. I år väntas de göra en vinst på mellan 400 och 450 miljoner kronor, att jämföra med 300 miljoner kronor 2020.
Vinsten ska komma kommuninvånarna i Västerås till gagn, menar bolaget, som vill förstärka elnätet så att fler industrietableringar kan göras i staden.
Drar in miljarder
Vid sidan om de kommunala bolagen drar även statliga Svenska kraftnät in stora pengar på så kallade kapacitetsavgifter, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.
Pengarna kommer in då Svenska Kraftnät måste transportera elöverskott från norr till söder. När elpriset var som högst i höstas fick de 2 kronor per kilowattimme för den el som transporterades ända ner till Skåne.
Till och med september i år drog myndigheten in 8,3 miljarder kronor, jämfört med 8,1 miljarder kronor för hela 2020. Pengarna bokförs dock som en skuld till elkunderna och Svenska Kraftnät skulle helst inte behöva ta emot pengarna.
– Det här är egentligen pengar som vi inte vill ha, men som vi som systemoperatör blir tilldelade, sa finanschefen Peter Wigert tidigare i höstas.
Pengarna ska användas för bland annat inköp av elproduktion av driftskäl, underhåll eller för att kompensera kunderna.