Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Ingen brådska med att binda räntan”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

Aftonbladets läsare chattade med Annika Creutzer om privatekonomi

Annika Creutzer, chefredaktör pengar24.se.

Putte säger: Hej Annika! Har en fråga gällande rot-avdraget. Det sprids vissa rykten om att det inte är säkert att efter 1 juli så går det utnyttja avdraget direkt d.v.s de med f-skattsedel kan hämta ut från staten direkt å vi kunder behöver inte sitta inne med hela summan till nästa års deklaration..Vet du något mer om det? tack på förhand /Putte
Annika Creutzer säger: Ja, från halvårsskiftet gäller fakturametoden. Då ska du som köpare av en tjänst inte behöva ligga ute med pengar som du sedan får tillbaka på skatten. I stället ska hantverkaren fakturera dig halva arbetskostnaden och sedan får den andra halvan från Skatteverket.
säger: Vilken sparform är smartast till sina barn under en period på säg 20 år?
Annika Creutzer säger: Jag tycker att en kombination av sparkonto med bra ränta och ett fondsparkonto med ett antal fonder är bra. Välj inte för riskfyllt utan i stället breda fonder som inte behöver ses över så ofta. Exempelvis en global indexfond och Sverige/Norden. Tänk också på avgiften.
säger: Hej! När ska man binda boräntan?
Annika Creutzer säger: Vi kommer troligen att ha detta låga ränteläge under en lång tid framöver (efter den förväntade sänkningen från Riksbanken som offentliggörs 21/4). Det är därför ingen brådska att binda. Välj bundet om du vill ha trygghet framöver. Det är dock sällan som man tjänar ekonomiskt på bundet eftersom räntan är beräknad utifrån förväntade förändringar under tidsperioden.
Pappz säger: Uppskattningsvis hur mkt tjänar man på att slå ihop två hushåll som det är nu är vi särbos...1 vux 2 barn och skulle bli 2 vuxna 4 barn.....vad tjänar man tror du minimum...intressant att veta
Annika Creutzer säger: Du kan jämföra olika hushålls kostnader på Konsumentverkets hemsida under Koll på pengarna. Jag skulle uppskatta att matkostnaden t ex kan sänkas med 20-30 procent. Och troligt är att hela vinsten ligger där någonstans också.
Niklas säger: Hej. Hur stor buffert rekommenderar du att man ska ha sparad? 3 månader utan inkomst eller?
Annika Creutzer säger: Ja, minst två månaders utgifter tycker jag att var och en behöver ha i buffert om det är möjligt. Det är så länge du kan behöva vänta på pengar från försäkringskassan eller a-kassan. Men kan du ha mer så är det bra.
vesis säger: Hej! Jag har gjort några kreditförfrågningar under åren. Hur länge kan banken se att man har dom eftersom att banken brukar haka upp sig på det, även om krediterna är avbetalda.
Annika Creutzer säger: Gränsen är tre år. Har du en bra förklaring så tycker jag inte att banken ska haka upp sig på att det är flera förfrågningar.
Amjad säger: Vilket är bättre, statsobligationer eller fonder?
Annika Creutzer säger: Det är fråga om vilken säkerhet du vill ha. Med statsobligationer har du ett supersäkert sparande. Men aktiefonder har du möjlighet till bättre avkastning men risken är större.
säger: Hej. Jag har varit inne på Compricer för att söka uppgift om vem som har högsta sparränta. Jag har ca 200.000 som jag vill sätta i sparränta. Eftersom jag går i pension nu så vågar jag inte satsa i fonder med risk för att förlora något. För dagen så hade Collector 3,25% samt insättningsgaranti. Men hur tar jag reda på att Collector är en säker placerare i övrigt? En fråga till: Var söker jag för att få veta dagspriset på guld? Har en del gamla guldföremål som jag skulle vilja sälja. Det finns ett företag som heter SMSGuld. Vet du om det är ett seriöst företag eller var jag kan få en sådan up
Annika Creutzer säger: Jag tycker att du ska välja en av bankerna som du redan känner till. Det kan vara svårt att sätta sig in i allt kring en mindre och ny bank. Det är inte bara säkerheten utan också uttagsvillkor, villkor för att få hela den utlovade räntan, tid det tar att få ut sina pengar och annat som har betydelse. Det är sällan lönt att jaga den sista kvartsprocenten. Dagspriset på guld står i dagstidningarna och det finns på olika ekonomisajter. Men det guldpris du får om du säljer gamla smycken är något lägre. Fråga runt. SMSGuld känner jag inte till. Sälja över disk mot kontant betalning är att föredra.
säger: Vad tycker du om fonden Avanza Zero?
Annika Creutzer säger: En bra fond som har fördelen att den är avgiftsfri (kostnaden tar Avanza ut från sitt marknadsföringskonto). Det är en passivt förvaltad indexfond. Den går alltså som börsen går i genomsnitt.
Amjad säger: Gäller ROT-avdrag till Bostadrätt eller bara till villor?
Annika Creutzer säger: Det gäller även bostadsrätt men bara för den enskilde medlemmen i föreningen och ROT-i lägenheten, inte för föreningen.
säger: När tror du alla svenskar får samma skatteprocent?
Annika Creutzer säger: Det är en politisk fråga. Men vad jag vet har inget parti drivit denna fråga.
Kajsa W säger: Hej Annika! Jag funderar på att investera pengar i en fastighet. Är det klokt eller ska man sitta på pengarna? Är det bättre att köpa hus för pengarna än att spara dem i fonder?
Annika Creutzer säger: Jag tror att du kan vänta med lite med en bostadsinvestering om du inte behöver bostaden just nu. När arbetslösheten ökar brukar det leda till lägre priser. Priserna hålls också uppe just nu av det mycket låga ränteläget. Mitt råd är att alltid ha sparandet fördelat i räntebärande (sparkonto) aktier (t ex aktiefonder) och reala tillgångar (bostad, mark). Har du inget i någon kategori kan det vara en bra placering och riskspridning.
Martin säger: Hej! Jag har en större summa pengar undanstoppade på ett sparkonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, tar jag en stor risk då?
Annika Creutzer säger: Ja. Om det inte är någon större bank som har betydelse för den finansiella stabiliteten så finns alltid en risk för att du kan förlora dina pengar.
säger: Hej Jag har lån på CSN (20 000 kr) och lån på banken (190 000 kr) med en ränta på 5,60%. Vilken lån ska jag amortera först?
Annika Creutzer säger: Lånet på banken. Det är lättare att få anstånd med studielånet om du förlorar jobbet eller något annat händer.
säger: Hej! Vad är det bästa sättet att spara lite långsiktigt för en person som inte vill riskera så mycket och inte heller har så mycket pengar.
Annika Creutzer säger: Ett bra bankkonto, exempelvis kan ett fasträntekonto (som numera omfattas av insättningsgarantin) ge lite bättre ränta. Vill du även skydda dig mot inflation (kanske inte så aktuellt just nu) så kan du spara på ett realräntekonto hos Riksgälden. Då får du både ränta och täckning för inflationen.
Danne säger: Hej Annika! Har en fråga jag alltid får olika svar på, så ger det ett försök hos dig också. Jo det är så att jag har erhållit ett avgångsvederlag från mitt gamla arbete på 100 000, som jag fick ut i år, en halv månad senare fick jag anställning på ett annat företag. Nu är jag därför rädd att betala tillbaka en jädrans massa skatt nästa år, har lagt undan lite "just in case" men vad tycker du jag bör göra?
Annika Creutzer säger: Om avgångsvederlaget avser mer än detta år, ex 18 månader, kan du föra över en del av summan på nästa inkomstår. I övrigt får du nog bita i det sura äpplet och vara glad över det nya jobbet.
Moderator säger: Här kommer sista frågan
Victoria säger: Hejsan! Jag går en utbildning på två år Jag tog CSN lån på halvtid i höstas och heltid nu under vårterminen. Funderar på vad som är bäst inför hösten. Med räntor och sånt. Är det bättre att ta lån på heltid och kunna spara ca 2000 varje månad. Eller ska man ta mindre lån, dvs inte kunna spara något alls. Tänkte på bankräntor vs ränta på csn lån?
Annika Creutzer säger: Det beror på vad du har i sparande för övrigt. Studielånen har relativt låg ränta men du ska inte dra på dig mer skulder än du behöver. Men tänk på att det kan dröja innan första lönen kommer så en liten buffert behöver du.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla intressanta frågor. Jag återkommer nästa vecka. Glad Påsk! Annika

Följ ämnen i artikeln